Verkkouutiset

Uusi havainto tehtiin 12 000 valovuoden etäisyydellä Maasta. Kuva: Heidi Rikala / Tähdet ja avaruus, LEHTIKUVA / HANDOUT / HEIDI RIKALA / TÄHDET JA AVARUUS

Astronomit havaitsivat ensimmäistä kertaa hurjan näyn: ”Näemme tässä Maan tulevaisuuden”

Kotkan tähdistössä sijaitsevan planeetan kohtalo on tulevaisuudessa edessä myös Maalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Astronomit ovat ensimmäistä kertaa havainneet laajenevan tähden nielevän planeetan, uutisoi MIT News.

Kun tähtien käyttämä polttoaine loppuu, ne laajenevat miljoona kertaa tavallista kokoaan laajemmaksi, niellen kaikki tiellä olevat planeetat. Aiemmin tutkijat ovat onnistuneet havaitsemaan tähtiä juuri ennen ja juuri sen jälkeen, kun ne ovat nielleet planeetan, mutta eivät koskaan nielemisen aikana.

Nielty planeetta oli Jupiterin kokoinen ja sijaitsi 12 000 valovuoden päässä Maasta, Kotkan tähdistön lähettyvillä.

Astronomit havaitsivat kymmenen päivän ajan 100 kertaa normaalia kirkkaamman tähden, joka myöhemmin hiipui nopeasti pois. Kuuman valkoisen välähdyksen jälkeen he havaitsivat myös pidemmän kylmän signaalin.

Astronomit tekivät havainnon jo toukokuussa 2020, mutta heillä kesti yli vuosi selvittää, mitä oli tapahtunut.

Tutkijat olivat alun perin etsineet kaksoistähtien purkauksia, joissa vapautuu vetyä ja heliumia. Nyt purkauksessa oli kuitenkin vapautunut materiaaleja, joita voi syntyä vain erittäin kylmissä olosuhteissa. Tämän ei pitäisi olla mahdollista, sillä tähtien laajetessa niiden lämpötila nousee.

Tutkijoita hämmensi myös se, että vapautuneet energiamäärät olivat tavallista kaksoistähden purkausta pienempiä. Lopulta he tajusivat, että kyseessä ei ollut kaksoistähden purkaus vaan tähti, joka oli juuri niellyt läheisen planeetan.

Välähdys oli ollut Jupiterin kokoisen planeetan viimeinen hetki. Nielty planeetta vajosi tähden ytimeen, jonka jälkeen tähti räjäytti ulkokerroksensa avaruuteen, josta syntyi valtavasti kylmää pölyä. Tämä selitti räjähdystä seuranneet signaalit.

– Näimme planeetan nielemisen viimeiset hetket, kertoo tutkimukseen osallistunut tohtori Kishalay De.

Samanlainen kohtalo odottaa viiden miljardin vuoden päästä myös Maata sekä aurinkokunnan sisäplaneettoja. Den mukaan jos jokin toinen sivilisaatio tarkkailee meitä tuolloin 10 000 valovuoden päästä, he näkisivät myös Auringon kirkastuvan sen puhaltaessa osan omasta massastaan pois.

– Näemme tässä Maan tulevaisuuden, De tiivistää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)