Verkkouutiset

Liikennettä Lenininkadulla Moskovassa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / KIRILL KUDRYAVTSEV

Nämä lännen jättiyritykset ovat jatkaneet toimintaansa Venäjällä

Selvityksen mukaan useat tunnetut brändit eivät ole kavahtaneet hyökkäyssotaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viron vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö Kaitseliit on pitänyt Propastop-sivustollaan sodan ajan seurantaa lännen suuryrityksistä, jotka ovat jatkaneet toimintaansa Venäjällä. Osa tiedoista perustuu Yalen yliopiston keräämään dataan.

– Viime vuoden helmikuussa alkaneen Venäjän Ukrainaan hyökkäyksen jälkeen kuulimme satojen länsimaisten yritysten lupaukset lopettaa kaikki kaupalliset suhteet hyökkääjämaan kanssa. Jostain syystä alle 9 prosenttia Euroopan unionin ja G7-maiden 14 404 yrityksestä on ottanut todelliset irtautumisaskeleet, sivustolla kirjoitetaan.

Propastopin johtaja Andres Lember kertoo Viron yleisradio ERR:lle, että monet yritykset ovat pettäneet lupauksensa lähteä Venäjältä.

– Paletti on hyvin kirjava. Siellä on useita muotibrändejä, pankkisektorin toimijoita, teollisuusyrityksiä, elintarvikealan yrityksiä, kosmetiikkaa, pesuaineita, hän listaa.

Sivuston mukaan toimintaansa Venäjällä ovat jatkaneet vaatealan yritykset Esprit, Geox, Mango, Lacoste, Diesel, Marc O’Polo, New Yorker, United Colors of Benetton, Gerry Weber, Gucci ja Guess.

Lember kertoo ERR:lle, että myös päivittäistavaroita valmistava Unilever ei ole jättänyt Venäjän markkinoita. Yrityksen valikoimiin kuuluvat esimerkiksi Hellmanns-majoneesi, Ben & Jerry’s ja Magnum -jäätelöt ja satoja muita brändejä.

Jättiyrityksistä myös Procter & Gamble on yhä Venäjällä. Yritys valmistaa muun muassa Ariel-pesuaineita, Fairy-astianpesuaineita, Gillette-parranajotarvikkeita ja Hugo Boss ja Max Factor -kosmetiikkatuotteita ja Pampers-vaippoja.

– Jotkut yritykset ovat yrittäneet väittää lopettaneensa investoinnit ja markkinoinnin Venäjän markkinoilla. Se ei kuitenkaan estä muuta liiketoimintaa.

Lember mainitsee haastattelussa erikseen, että monet saksalaiset autovalmistajat ja erittäin monet suomalaiset suuryritykset ovat pitäneet lupauksensa ja lähteneet kokonaan Venäjällä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)