Verkkouutiset

Venäjän valtionduuman rakennus Moskovassa. LEHTIKUVA/MAARIT ROIHA

Venäjän yhteiskunta yhä tiukempaan kuristusotteeseen

Laki ”ulkomaisista agenteista” laajenee torstaina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uusi laajennettu laki ”ulkomaisista agenteista” Venäjällä astuu voimaan torstaina, mikä merkitsee presidentti Vladimir Putinin johtaman sananvapauden ja opposition vaientamisen tehostumista, kertoo CNN.

Samalla viikolla Venäjän parlamentti duuma lähetti Putinin työpöydälle lakiesityksen, jolla laajennetaan LGBT-asioiden ”propagandaksi” kutsuttua kieltoa.

Vuoden 2012 ulkomaisia agentteja koskeva laki hyväksyttiin laajojen mielenosoitusaaltojen jälkeen, joissa vastustettiin Putinin paluuta presidentiksi. Laki vaati poliittiseen toimintaan osallistuvien ja ulkomailta rahoitusta saavien järjestöjen rekisteröitymistä ulkomaisiksi agenteiksi ja noudattamaan ankaria sääntöjä ja rajoituksia.

Lakia on päivitetty asteittain sen jälkeen, ja laki muodostaa selkärangan Venäjän kansalaisyhteiskunnan yhä tiukemmalle kuristusotteelle viime vuosikymmenen aikana.

Torstaista lähtien määritelmää ulkomaalaisista agenteista laajennetaan koskemaan paitsi ulkomailta rahoitusta saavia henkilöitä tai organisaatioita, myös niitä, jotka ovat ”saaneet tukea ja/tai ovat ulkomaisen vaikutuksen alaisena”.

Ulkomaisten lähteiden antama ”tuki” ei ole vain taloudellista, vaan ”organisaatio- ja metodologista tai tieteellistä ja teknistä apua”. ”Vaikuttaminen” voidaan lain mukaan lukea ”yksilöön vaikuttamisena pakottamalla, suostuttelulla tai muulla tavalla”.

Liettuassa nyt asuva venäläinen freelancetoimittaja Konstantin von Eggert sanoo, että tämänkaltaiset lait muodostavat ”Putinin sortojärjestelmän” eli lait on kirjoitettu laveiksi ja epämääräisiksi, ja niitä sovelletaan valikoivasti pelottelemaan ja lamaannuttamaan ihmiset.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)