Verkkouutiset

Miksi korkean riskin maista tulevien karanteeni on vapaaehtoinen?

Professorin mukaan epidemiariskin pienentämiseksi ei edes kehitetä toimenpiteitä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) diagnostiikkajohtaja ja terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen arvioi, miksi korkean riskin maista tulevien karanteeni on vapaaehtoinen.

Hallitus päätti 13. heinäkuuta alkaen poistaa sisärajatarkastuksia 12 uuteen Euroopan maahan. Rajoitusten purun yhteydessä sallittiin työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne myös niiden Schengen-alueen ulkopuolisten maiden kohdalla, joista osa voidaan laskea ”korkean riskin maiksi”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Näistä Schengen-alueen ulkpuolisista maista tuleville on lentokentällä järjestetty Helsingin Sanomien mukaan oma sisäänkäynti, ja heille tiedotetaan kahden viikon karanteenin olevan vapaaehtoinen.

Lasse Lehtosen mukaan vapaaehtoisuutta painotetaan, sillä muuten asiasta pitäisi tehdä tartuntatautilain perusteella valituskelpoinen viranomaispäätös.

– Ainakin vielä keväällä sitä pidettiin matkustajien osalta ”työläänä”, Lasse Lehtonen vastaa.

Professori on todennut kausityöläisten osalta pitävänsä ainakin Puolaa, Venäjää ja Ukrainaa riskimaina. Hän ihmettelee, miksi tulijoita ei myöskään testata maahan saapuessa.

Ainakin yhdeksän kausityöntekijän on kerrottu saaneen koronatartunnan Päijät-Hämeessä.

– On mielenkiintoista, että THL edelleen pitää ulkomaalaisten työntekijöiden Suomeen tuomia koronan tartuntaryppäitä ’annettuna’, eikä uskalla kehittää toimenpiteitä edes epidemiariskin pienentämiseksi tältä osin, Lehtonen hämmästelee

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)