Verkkouutiset

Valiokunta vaatii Pekka Haavistolta pikaista selvitystä

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja on huolestunut ulkoministeriä koskevista konsulikyytitiedoista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkoasiainvaliokunta vaatii selvitystä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimista.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) kertoo pitävänsä yllättävinä uutisia, joiden mukaan ulkoministeri on yrittänyt taivutella ulkoministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista tuomaan Syyrian al-Holin pakolaisleirien lapset Suomeen konsulikyydillä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Samaan aikaan ulkoministeriössä olisi ollut kehitteillä Operaatio Korpi -nimellä kulkeva projekti, jonka tarkoituksena oli kotiuttaa al-Holin pakolaisleirissä olevat suomalaislapset Suomeen ilman äitejään.

– Jos tämä pitää paikkansa on Haavisto jättänyt kertomatta tästä ulkoasiainvaliokunnalle ja eduskunnalle. Myös konsulipäällikkö Tuomisen mahdollinen painostaminen kuulostaa huolestuttavalta ja olisi voinut johtaa virkamiesvastuun vaarantumiseen, Niikko sanoo tiedotteessaan.

Hänen mukaansa ”jo pelkkä suunnitelma tuoda lapset Suomeen konsulikyydillä rikkoo lakia ja kansainvälisiä sopimuksia”.

– Konsulilain mukaan lapsia ei voi erottaa äideistään, vaan myös kaikki äidit olisi tullut kotiuttaa samassa yhteydessä.

Vielä kesäkuussa pääministeri Antti Rinne (sd.) linjasi, että hallitus ei hae Isis-vaimoja ja -lapsia Suomeen, eikä harkitse evakuointitoimenpiteitä, jotka perustuisivat konsulilainsäädäntöön.

Se, mitä ulkoasiainvaliokunnalle on kerrottu Isis-lapsien kotouttamisen osalta, on Niikon mukaan nyt suuressa ristiriidassa mediassa esille tulleiden seikkojen kanssa. Ulkoasianvaliokunnalle ei ole kerrottu mahdollisista Isis-lapsien kotiuttamistoimista.

Ulkoministeri on pyydetty kuultavaksi valiokuntaan tiistaina.

Ilta-Sanomien jutun väitteet ovat vakavia. Ulkoasiainvaliokunnan on saatava tästä ulkoministerin selvitys välittömästi, keskustan kansanedustaja Mikko Savola sanoo Facebookissa.

– Tällainen toiminta ei herätä kovinkaan hyvää luottamusta ajatellen valiokunnan ja ulkoministerin välistä yhteistyötä, Mika Niikko sanoo.

https://www.facebook.com/mikko.savola/posts/3216567601692787

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)