Al-Holin leiri Pohjois-Syyriassa. LEHTIKUVA/AFP

IS: Ulkoministeri yritti junailla ISIS-lapset Suomeen

Ulkoministeri yritti painostaa konsulipäällikköä tuomaan al-Holin pakolaisleirin lapset Suomeen konsulikyydillä.

Ilta-Sanomien mukaan kun ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen ilmoitti, ettei ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) voi sälyttää poliittista vastuuta ”elämän ja kuoleman” kysymyksestä yksittäiselle virkamiehelle, hänet syrjäytettiin.

IS kertoi kolme viikkoa sitten, kuinka ulkoministeri Haavisto syrjäytti ilman julkisia tai edes asianomaiselle kerrottuja perusteluita Tuomisen paikaltaan.

Lehden useista ulkoministeriön lähteistä saamien tietojen mukaan syitä Tuomisen syrjäyttämiseksi oli kaksi. Nämä olivat Suomen Venäjän-viisumikäytännön muuttaminen EU:n vaatimusten mukaisiksi ja eritoten se, että Tuominen ei toteuttanut Haaviston esitystä suomalaislasten kotiuttamiseksi al-Holin pakolaisleiriltä Syyriasta.

Al-Holin tapauksesta Haavisto sai IS:n tietojen mukaan ”kilarit”, eli hän hermostui ja siirsi Tuomisen pois tehtävistään.

Lehden tietojen mukaan ulkoministeriössä oli kehitelty ”Operaatio Korpi” -nimellä kulkeva suunnitelma, jonka tarkoituksena oli kotiuttaa al-Holin pakolaisleirissä olevat suomalaislapset syksyllä Suomeen ilman äitejään.

Tiettävästi Haavisto yritti taivutella konsulipäällikkö Tuomista siihen, että lapset kotiutettaisiin nopeasti niin sanotulla konsulikyydillä ja Tuominen tekisi päätöksen omissa nimissään.

Kun Tuominen ilmoitti, ettei hän vastuullisena yksittäisenä virkamiehenä voi toteuttaa lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia rikkovaa operaatiota, se ei kelvannut Haavistolle, vaan hänen kerrotaan närkästyneen vastarinnasta. Sen jälkeen Tuominen syrjäytettiin.

Konsulilain mukaan lapsia ei voi erottaa äideistään, vaan myös kaikki äidit olisi pitänyt kotiuttaa samassa yhteydessä. Asiasta on myös oikeuskanslerin linjaus, jonka hän teki 10. lokakuuta asiasta jätettyjen kanteluiden pohjalta. Jos Tuominen olisi edennyt Haaviston tahdon mukaisesti, hän olisi toiminut vastoin virkamiesvastuutaan.

Tuominen ei ole kommentoinut syrjäyttämistään mitenkään, eikä kommentoinut al-Holin tapaustakaan. Myöskään ulkoministeri ei halunnut kommentoida Tuomisen syrjäyttämiseen tai al-Holin leirin kotiuttamiskysymyksiin liittyviä yksityiskohtia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt