Verkkouutiset

Viron tiedustelu: Nord Stream 2 on turvallisuusriski

Viron ulkomaantiedustelun mukaan Itämeren kaasuputki avaa vaikuttamismahdollisuuksia Venäjälle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viron ulkomaantiedustelu luonnehtii Itämeren venäläistä Nord Stream 2 -kaasuputkea turvallisuusriskiksi. Toisena ongelmana mainitaan TurkStream-kaasuputki. Molempien katsotaan lisäävän Euroopan valtioiden riippuvuutta venäläisestä kaasusta.

– Niitä (kaasuputkia) rakennetaan palvelemaan pienen eurooppalaisten yritysten joukon intressejä ja unohtaen laajemmat alueelliset turvallisuushuolet, viron ulkomaantiedustelun vuosiraportissa varoitetaan.

Raportissa todetaan, että mikäli Venäjän ei tarvitse enää siirtää kaasua Ukrainan kautta, menetetään tärkeä este Venäjän Itä-Ukrainan aggression laajentamiselle syvemmälle Ukrainaan. Viron tiedustelun mukaan Nord Stream 2:n yksi tavoite on Ukrainan kaasunsiirron halvaannuttaminen.

– Nord Stream 2 ja TurkStream antavat Venäjälle uuden poliittisen vipuvarren, jolla vaikuttaa Euroopan valtioihin. Tämän vahvistaa Venäjän tähän mennessä saavuttama menestyksekäs tuen hankkiminen Nord Stream 2:lle ja TurkStreamin toiselle osalle Kaakkois-Euroopan poliitikoilta, Viron ulkomaantiedustelu toteaa.

Raportin mukaan Venäjä pyrkii luomaan Nord Stream 2:n ja TurkStreamin kaltaisilla hankkeilla energiariippuvuuksia, joita se voi sitten hyödyntää talouden ja politiikan tavoitteidensa ajamisessa.

LUE MYÖS:

Viron tiedustelu: Tällaiseen sotaan Venäjä harjoittelee

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)