Verkkouutiset

Venäläinen sotilas palasi kotiin sinkkiarkussa – kuoli sirpalevammaan ”tilapäisessä sijoituspaikassa”

Venäjän armeijan laskuvarjojoukoissa palvellut 20-vuotias Sergei Andrianov menehtyi sirpalevammoihin tuntemattomassa paikassa. Hän on yksi monista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sergei Andrianovin perhe vastaanotti hänen ruumiinsa syyskuun 2. päivänä syrjäisessä kylässä Venäjän Samarassa. Sinkkiarkun perheelle kuljettanut kapteeni sai ajaa liki 1 500 kilometriä Ukrainan rajalla sijaitsevasta Rostovista. Sen kautta kulkee valtaosa Ukrainassa operoivista venäläisjoukoista.

”Toivoin, että kyse olisi erehdyksestä. Heillä kesti niin kauan tuoda hänet. Ajattelin, että hän oli ehkä haavoittunut ja että he hoitivat häntä”, Sergein äiti Natasha Andrianov sanoo Vice Newsille.

Hän ei kyennyt menemään ulos vastaanottamaan arkkua.

Sergein veli ja setä avasivat lopulta arkun. Sen sisältä löytyi puhtaaseen mutta liian suureen univormuun puettu nuorukainen. Omaisten mukaan Sergein kasvojen toinen puoli oli sininen ja hänen nenänsä vinossa. Univormu kätki alleen tuhoutuneen rintakehän.

Virallisen kuolintodistuksen mukaan 137. laskuvarjojääkärirykmentissä palvellut Sergei Andrianov menehtyi räjähdyksessä saatuun sirpalevammaan, joka vaurioitti hänen sydäntään.

Armeijan toimittamissa asiakirjoissa Sergein todetaan suorittaneen ”erityistehtävää tilapäisessä sijoituspaikassa”. Paperit on allekirjoitettu Rostovissa.

”He saavat sen kuulostamaan valtiolliselta salaisuudelta. Rehellisesti sanottuna kyse on valtiollisesta rikoksesta”, Natasha Andrianov sanoo.

Sergein perhe odotti ruumista kotiin viisi päivää. Sinä aikana Sergein veli soitti lukemattomia kertoja kaikille, jotka vain kykeni tavoittamaan veljensä divisioonasta.

Hän halusi tietää, miten ja missä Sergei oli kuollut.

”Lakkaa soittamasta. He antavat sinulle 100 000 ruplaa (noin 1 450 euroa) – se on enemmän kuin tarpeeksi, jotta voit juoda ja muistella häntä. Mitä muuta haluat”, oli eräs upseeri viimein vastannut.

Sergei on eräs kymmenistä tai jopa sadoista Venäjän vakituisen armeijan sotilaista, jotka ovat palanneet Ukrainasta kotiin sinkkiarkussa.

Hänen yksikkönsä oli lähetetty viime vuodan elokuussa Rostoviin suorittamaan ”harjoitustehtävää”. Pian tämän jälkeen Sergein puhelin lakkasi toimimasta, eikä hän enää vastannut sähköposteihin. Elokuun lopussa hän soitti omaisilleen tuntemattomasta numerosta ja kertoi kuiskaten olevansa kunnossa. Sen jälkeen Sergeistä ei enää kuulunut.

Viikkoa myöhemmin perhe sai tiedon hänen kuolemastaan.

Sergein tarina muistuttaa monia mediassa kiertäneitä kertomuksia Ukrainan sodan vaietuista venäläisuhreista.

Verkkouutiset on aiemmin kertonut esimerkiksi luutnantti Zakhar Timininistä, jonka niin ikään kerrotaan kuolleen sirpalevammoihin yksikkönsä ”väliaikaisessa sijoituspaikassa”.

Myös Timinin oli ensin lähetetty kesällä Rostoviin harjoituksiin, minkä jälkeen yhteydenpito omaisiin oli vaikeutunut. Hän menehtyi elokuun puolivälissä.

Vice News tutkii uudessa minidokumenttisarjassaan väitteitä Ukrainassa kuolleista venäläissotilaista.

Sarjan ensimmäisessä jaksossa (alla) Vice Newsin toimittaja vierailee muun muassa Pskovin hautausmaalla. Sinne on tiettävästi haudattu hiljaisuudessa lukuisia Ukrainassa menehtyneitä sotilaita.

Hautausmaata kuvanneiden (toinen video alla) ja sotilaiden hautajaisia tutkineiden toimittajien kimppuun on käyty.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)