Verkkouutiset

”Älä huoli, ei Putin lähetä ketään Ukrainaan” – kaatuneen venäläissotilaan äiti kertoo

Venäjän hallinto painostaa Ukrainassa kuolleiden venäläissotilaiden omaisia olemaan vaiti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kasvava tietomäärä Ukrainassa kuolleista venäläissotilaista kertoo yhä selvemmin Venäjän interventiosta Itä-Ukrainassa ja tukitoimista Ukrainan hallitusta vastaan taisteleville separatisteille.

Venäjä kuitenkin kiistää edelleen osallistuvansa Itä-Ukrainan taisteluihin.

Taistelut Itä-Ukrainassa ovat yltyneet viimeisen viikon aikana. Verkossa toimiva Open Russia -järjestö on tehnyt luettelon yli 260 ihmisestä, joiden kerrotaan kuolleen Itä-Ukrainassa. Järjestö on myös julkistanut kartan, joka kertoo, mistä kuolleet ovat kotoisin.

Venäjän hallinto painostaa Ukrainassa kuolleiden venäläissotilaiden omaisia olemaan vaiti. Omaisilta voidaan evätä heille kuuluvat korvaukset, kertoo The Guardian.

Osa omaisista on kuitenkin alkanut puhua. Yksi heistä on Marin tasavallasta kotoisin oleva sairaala-apulainen Jelena Tumanova. Hän kertoo, kuinka hänen poikansa Anton Tumanova,20, soitti hänelle 10. elokuuta ja kertoi, että hänen sotilasyksikkönsä lähetetään Donetskiin, Itä-Ukrainaan.

Poika palasi takaisin Marin tasavaltaan ruumisarkussa 20. elokuuta. Pojan taistelutoverit kertoivat Antonin menettäneen jalkansa tykistöiskussa.

– Kun hän valitsi tämän polun, emme tienneet heidän lähettävän sotilaita Ukrainaan. Jos olisin tiennyt, jos hän olisi tiennyt…hän ei olisi liittynyt uudelleen. Vaikka hän olisi liittynyt, en olisi antanut hänen tehdä niin. Mutta hän sanoi: ”Älä huoli, (Venäjän presidentti Vladimir) Putin sanoo, ettei hän lähetä sinne (Ukrainaan) ketään”, kertoo The Guardianin haastattelema Jelena Tumanova.

Tumanovin kuolintodistus kertoo ainoastaan, että hän kuoli ”sotilasyksikkö 27777:n väliaikaisessa sijoituspaikassa…sirpaleiden aiheuttamaan massiiviseen verenhukkaan”, uutisoi puolueeton Novaya Gazeta -sanomalehti.

Venäjän valtion media uutisoi silloin tällöin venäläisten ”vapaaehtoisten” kuolemista Ukrainassa, mutta keskustelu varusmiesten lähettämisestä Ukrainaan on tabu. Venäjä kiistää lähettäneensä sotilaitaan Ukrainaan lukuisista todisteista huolimatta.

Ukrainassa otettiin elokuussa kiinni kymmenen venäläistä laskuvarjojääkäriä. Lisäksi Nato on julkaissut satelliittikuvia Ukrainan rajan ylittävistä venäläistankeista ja -panssariajoneuvoista ja julkisuuteen on levinnyt tietoja venäläissotilaiden salaisista hautajaisista.

Ukraina arvioi viime viikolla, että Itä-Ukrainassa sotii noin 8 500 venäläistä sotilasta.

The Guardian kertoo, kuinka sotilaiden oikeuksia ajavien asianajajien mukaan sotilaita painostetaan lähtemään Ukrainaan epävirallisesti. Samalla Ukrainassa haavoittuneita sotilaita ja kuolleiden omaisia kehotetaan pysymään vaiti sotilaiden osallistumisesta taisteluihin.

Jotkin perheet kertovat, että he eivät ole saaneet korvauksia, joihin heillä on oikeus perheen elättäjän kuollessa sotilaspalveluksessa.

Asianajajien mukaan varusmiesten ”vapaaehtoinen” palvelu Ukrainassa on usein kaikkea muuta kuin vapaaehtoista. Sotilaiden kertomusten mukaan heitä painostetaan allekirjoittamaan dokumentteja, joiden mukaan sotilaat lähtevät Itä-Ukrainaan ”työmatkalle” tai ovat muuten vain ”vapaaehtoisia”.

Anton Tumanov kertoi äidilleen, kuinka hänen komentajansa tarjosi 400 000 ruplan bonusta, jos Anton lähtisi taistelemaan Ukrainaan. Lopulta Antonin yksikkö yksinkertaisesti käskettiin rintamalle, koska vapaaehtoiset eivät olleet suostuvaisia.

On epäselvää, kuinka monta venäläissotilasta on kuollut Itä-Ukrainassa. Sotilaiden oikeuksia ajavat asianajat arvioivat luvun olevan useita satoja.

Venäläissotilaiden oikeuksia ajavan Forgotten Regiment -ryhmän mukaan Itä-Ukrainassa on 15 000 venäläissotilasta taistelutehtävissä.

Lue myös:

Video: Venäjän merijalkaväki hyökkäsi Donetskin lentokentälle Ukrainassa

Venäjän väitetään kärsineen jättitappiot Donetskissa – 382 sotilasta kuollut viikonloppuna

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)