Verkkouutiset

Ukrainassa kuolleen venäläisupseerin vaimo paljasti: ”hän ei ollut vapaaehtoinen”

Zakhar Vladimirovits Timin määrättiin Itä-Ukrainaan. Hän menehtyi elokuun alussa jossain päin Donbassia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Kuolinsyy: verenhukka, useita sirpalevammoja rinnassa ja vatsassa. Kuolinpaikka: Venäjä, yksikkö numero 27777:n tilapäinen olinpaikka”, näin todetaan Zakhar Timinin kuolintodistuksessa.

Hänen vaimonsa Irina Timina suostui vastahakoisesti vastaamaan venäläisen Novaja Gazetan kysymyksiin. Lehti jäljitti Timinan sen jälkeen, kun toimitukseen oli lähetetty sähköpostiviesti, jossa kerrottiin luutnantti Timinin kuolleen Ukrainassa.

Timina kertoi miehensä menehtyneen oikeasti Donbassissa (nimitys Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin alueille). Hän ei mennyt sinne vapaaehtoisena.

”Mieheni oli ammattisotilas ja upseeri. Hän ei ollut vapaaehtoinen. Hän seurasi käskyjä, kun hänellä ei ollut muitakaan vaihtoehtoja”, Timina totesi Novaja Gazetalle Euromaidanpressin käännöksen mukaan.

Timina kertoo miehensä palvelleen joukkueenjohtajana Tšetšeniassa yksikössä numero 27777.

”Mieheni ei kertonut minulle lähtevänsä Donbassiin. Hän oli upseeri eikä mikään sopimussotilas tai asevelvollinen. Vaikka upseeri tietäisikin jotakin, hän ei puhu. Hän ei sanonut kotona mitään.”

Timina sai tietää miehensä lähteneen Itä-Ukrainaan heinäkuun lopussa. Silloin Zakhar Timin lähetti vaimolleen tekstiviestin, jossa kertoi olleensa matkalla Rostoviin yksikkönsä kanssa.

Rostovia pidetään yleisesti paikkana, jonka kautta Ukrainaan lähetetyt venäläissotilaat ovat kulkeneet. Muun muassa Ukrainassa taistelleet Kostroman laskuvarjojääkärit ovat kertoneet päätyneensä Ukrainaan Rostovin kautta.

Ukrainan elokuussa vangitsemat venäläissotilaat tulivat Kostromasta.

Joutui Ukrainaan

Irina Timina uskoo miehensä ymmärtäneen, mihin häntä oltiin lähettämässä. Hän pyrki kuitenkin rauhoittelemaan huolestunutta vaimoaan.

”Hän lähetteli minulle kuvia harjoitusalueelta ja sanoi, että kaikki oli kunnossa. Lakkasin huolehtimasta, kun hän ehdotti, että voisin tulla tapaamaan häntä”, Irina Timina kertoo.

Timin soitti kuitenkin pian vaimolleen ja kielsi häntä tulemasta Rostoviin. Sitten mieheen ei saanut yhteyttä kolmeen päivään. Lopulta hän ilmoitti, ettei voisi enää ladata puhelintaan, koska hänen nykyisessä leirissään ei ollut sähköjä.

”Hän soitti minulle viimeisen kerran elokuun 11. päivänä. Hän sanoi taas, ettei pääsisi lataamaan puhelintaan ja ettei tiennyt, milloin voisi ottaa minuun yhteyttä uudestaan”, Timina kertoo.

Venäjän armeijan majuri tuli kertomaan Timinalle hänen miehensä kuolemasta elokuun 16. päivänä. Mies toimitettiin pian kotiin sinkkiarkussa.

Venäjän valtion NTV-kanava otti Timinaan yhteyttä hänen miehensä kuoleman jälkeen. Toimittajat halusivat haastatella häntä ”Ukrainan median valheista” tehtävään uutisjuttuun.

NTV:n toimittaja oli kertonut Timinalle haluavansa paljastaa ukrainalaismedian julkaisemia juttuja, joissa venäläisten kerrotaan kuolleen Ukrainassa, vaikka he ovat todellisuudessa turvallisesti kotona.

”Oletko Zakhar Timinin vaimo? Sinulla on ollut samanlainen kokemus. Olemme pahoillamme, jos olemme saaneet väärää tietoa, mutta yritämme tavoittaa ihmisiä, jotka ovat joutuneet tällaisten valheiden uhreiksi”, Gershwild kirjoitti Timinalle.

”Auttaisin teitä, jos kertoisitte Venäjän median valheista.”, Timina oli vastannut.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)