Verkkouutiset

Tässä on Venäjän laivaston ydinasejoukkojen ykkösnyrkki – katso video

Venäjän laivastouudistus etenee vauhdilla. Siihen kuuluu myös merkittäviä sukellusvenehankintoja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä uudistaa laivastoaan kovaa tahtia. Moscow Timesin mukaan laivasto saa ensi vuoden aikana peräti 50 uutta alusta.

Aina vuoteen 2050 asti jatkuvien uudistusten tavoitteena on luoda laivasto, joka kykenee toimimaan tehokkaasti myös kaukana Venäjän omista rannikkoalueista. Tähän kuuluu myös neuvostoaikoina tärkeiden ydinsukellusveneiden päivittäminen.

Venäjän laivaston ydinasejoukkojen uutena selkärankana toimivat huippumodernit Borei -luokan ydinsukellusveneet.

Venettä on kutsuttu amerikkalaisissa laivastopiireissä suorastaan ”huolestuttavan edistyneeksi”. Se korvaa ikääntyvät Typhoon- ja Delta IV- luokan veneet.

Borei -luokan sukellusveneet ovat 170 metriä pitkiä ja niissä on 107 miehen miehistö. Veneet voivat sukeltaa noin 450 metrin syvyyteen ja niiden huippunopeus sukelluksissa on noin 30 solmua.

Veneitä pidetään varsin hiljaisina ja vaikeina havaita. Ne ovat myös verrattain edullisia. Amerikkalaisten vastaavan sukupolven Ohio-luokan ydinsukellusveneiden yksikkökustannukset liikkuvat peräti 2 miljardin dollarin eli noin 1,8 miljardin euron kieppeillä. Ensimmäinen Borei -luokan vene maksoi puolestaan vain noin 650 miljoonaa euroa. Kustannuksiin sisältyvät liki 250 miljoonan euron kehityskulut.

Borei -luokan veneiden aseistus on mittava. Siihen kuuluu muun muassa 12–16 ballistista Bulava -ohjusta, joista jokainen voidaan varustaa 6-10 ydinkärjellä. Bulavan kantama on noin 8 300 kilometriä.

The Diplomatin mukaan Bulava edustaa niin ikään suurta harppausta venäläisessä sotateknologiassa. Jokaista ohjuksen erillisistä taistelukärjistä voidaan ohjata erikseen. Lisäksi ohjus on varustettu useilla erilaisilla vastatoimilla, joiden tarkoituksena on varmistaa, että sen taistelukärjet kykenevät läpäisemään uusimmat ohjuspuolustusjärjestelmät.

Venäjällä on tällä hetkellä kolme Borei -luokan ydinsukellusvenettä. Vene laukaisi hiljattain onnistuneesti ensimmäisen Bulava -ohjuksensa.

Borei -luokan veneitä aiotaan rakentaa kaikkiaan ainakin kahdeksan vuoteen 2020 mennessä. Seuraava rakenteilla oleva vene on jo nimetty Borei II -luokaksi. Sen kerrotaan olevan edeltäviä veneitä hiljaisempi. Lisäksi siinä uskotaan olevan neljä ohjuspaikkaa enemmän kuin aiemmissa veneissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)