Verkkouutiset

Venäjän Itämeren laivasto kaaoksessa, komentaja ja 50 upseeria saivat potkut

Itämeren laivastossa tehtiin asevoimien suurin puhdistus sitten Stalinin päivien.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti viime viikolla maan Itämeren laivaston komentajan ja liki 50 muun korkean upseerin irtisanomisesta. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

Moscow Timesin mukaan suurimmat upseerien irtisanomiset sitten neuvostojohtaja Josif Stalinin (1878–1953) päivien kertovat Itämeren laivaston ”kaoottisesta tilasta”.

Laivaston komentajan, vara-amiraali Viktor Kravtshukin ja esikuntapäällikön, vara-amiraali Sergei Popovin potkut tehtiin Venäjän asevoimissa poikkeuksellisella tavalla julkisesti. Syyksi mainittiin ”vakavat puutteet taisteluharjoitusten järjestämisessä ja joukkojen päivittäisessä toiminnassa”. Lisäksi komennon katsottiin myös ”vääristäneen raportteja laivaston todellisesta tilasta”.

Massiivinen irtisanomisaalto tuli yllätyksenä useimmille Venäjän asevoimia tarkkaileville asiantuntijoille.

Puolustusalaa seuraavan Moscow Defense Briefin päätoimittaja Mihail Barabanov uskoo tapahtumien liittyvän Venäjän laivaston komentajan Vladimir Tshirkovin viimevuotiseen lähtöön virastaan. Tshirkov erosi terveyssyihin vedoten viime talvena.

– Kravtshukia pidettiin yhtenä Tshirkovin miehistä. Kravtshuk menetti suojelijansa.

Barabanovin mukaan miehillä oli yhteinen historia Itämeren laivastossa.

Toisten mukaan irtisanomiset ovat osoitus Itämeren laivastosta liikkuvien epäpätevyys- ja korruptiohuhujen paikkansapitävyydestä.

Irtisanomiset olivat kuukauden kestäneen puolustusministeriön tarkastuksen seuraus. Venäläisen Fontanka-uutissivuston tietojen mukaan tutkinta aloitettiin sen jälkeen, kun Itämeren laivaston sukellusvene törmäsi toiseen alukseen kesken harjoitusten. Fontankan mukaan kyse saattoi olla puolalaisaluksesta.

Amerikkalaisen CNA-ajatushautomon tutkijan ja tunnetun Venäjän laivaston asiantuntijan Dmitri Gorenburgin mukaan rankat puhdistukset kertovat siitä, ettei Kravtshuk saanut piiskattua Itämeren laivastoa sen uuteen aiempaa merkittävämpään rooliin tarpeeksi nopeasti.

Krimin valtaaminen ja Venäjän toimet Ukrainassa ovat kiristäneet Naton ja Venäjän välejä ja johtaneet varustelukilpaan Itämeren ympäristössä. Sen myötä Venäjän Kaliningradin tukikohdan ja Itämeren laivaston merkitys ovat kasvaneet huomattavasti.

– Kravtshuk ei välttämättä onnistunut sopeutumaan uuteen todellisuuteen riittävän nopeasti, Gorenburg pohtii.

– Alan kuitenkin taipua sille kannalle, että korruptio oli tässä avainroolissa, hän jatkaa.

Fontankan tiedot tukevat viimeistä arviota. Venäläismedian mukaan Kravtshukilla saattoi olla yhteyksiä Kaliningradin järjestäytyneen rikollisuuden pomoksi uskottuun Viktor Bogdaniin. Hänen väitetään varastaneen dieseliä laivastolta. Fontanka kertoo myös erään Kaliningradiin kaavaillun sotilasparakin rakentamiseen tarkoitettujen varojen kadonneen.

– Venäjän johto hyväksyy selvästi korruption. Uskon, että tämän tarkoituksena oli viestittää muille asevoimissa ja turvallisuuspalveluissa toimiville, että he voivat varastaa ja tehdä mitä haluavat niin kauan kun se ei haittaa taisteluvalmiutta. Se taas johtaa seurauksiin, Dmitri Gorenburg arvioi.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on Venäjän mediassa liikkuvien tietojen mukaan nimittänyt Itämeren laivaston johtoon vara-amiraali Aleksander Nosatovin Mustanmeren laivastosta.

Aiempien tietojen mukaan Ukrainasta Venäjän puolelle Krimin valtauksen aikana loikannut vara-amiraali Sergei Jelisejev otti väliaikaisesti Itämeren laivaston komennon Kravtshukin potkujen jälkeen. Jelisejev on etsintäkuulutettu Ukrainassa maanpetoksesta, karkuruudesta ja muista rikoksista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)