Verkkouutiset

Britanniaa lähestynyt venäläiskone kuljetti ydinohjusta

Toinen Britannian ilmatilasta viime viikolla poiskäännytetyistä venäläisistä pommikoneista kantoi ohjusta, kertoo Sunday Express.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Britannian hävittäjäkoneet joutuivat viime viikolla käännyttämään kaksi venäläistä Tu-95-pommikonetta pois Britannian alueelta. Tapausta on pidetty jälleen yhtenä Venäjän presidentti Vladimir Putinin tarkoituksellisen provokatiivisista tempauksista.

Viime yönä Britannian puolustusministeriön lähteet paljastivat, että toinen venäläiskoneista kantoi sisällään sukellusveneiden tuhoamiseen tarkoitettua ydinkärjellä varustettua ohjusta.

Tieto ohjuksesta sai sekä pääministeri David Cameronin, että puolustussihteeri Michael Fallonin varuilleen.

Ohjus ei ollut kuitenkaan viritetty laukaisuvalmiuteen ja koneen miehistön olisi pitänyt saada suora käsky Putinilta sen lataamiseksi.

Britannian kuninkaallisten ilmavoimien lähteen mukaan he olivat äänittäneet toisen venäläiskoneen miehistön keskustelua ja eräs miehistä käytti sanaa, joka tarkoitti, että kyseessä oli koulutusharjoitus.

Ilmavoimien mukaan he tiesivät, että toinen venäläiskoneista kantoi ohjusta jo pitkään ennen kuin koneet ilmestyivät Britannian ilmatilaan.

Perjantaina Venäjän suurlähettilästä Alexander Jakovenkoa kuulusteltiin Lontoossa tapahtuneesta. Joidenkin mukaan kuulustelu ajoitettiin tarkoituksella samaan aikaan, jolloin alkoi edesmenneen venäläisen toisinajattelijan Alexander Litvinenkon murhan tutkinta.

Litvinenko oli entinen KGB-agentti, joka Britanniaan paettuaan arvosteli Kremliä äänekkäästi. Hänestä tuli Britannian ulkomaantiedustelun agentti, mutta hän kuoli radioaktiiviseen myrkytykseen juotuaan poloniumilla terästettyä teetä marraskuussa 2006.

Yli sata venäläiskonetta lensi viime vuoden aikana Pohjanmeren, Baltianmeren ja Atlantin alueen yllä, kolme kertaa enemmän kuin vuonna 2013. Kahdeksan lennoista tapahtui Britannian yllä.

Britannian ulkomaanasioiden sihteeri Philip Hammond ilmaisi kuukausi sitten olevansa huolissaan Venäjän ”äärimmäisen aggressiivisesta Britannian ilmatilan tunnustelusta”.

Kylmän sodan aikana Neuvostoliiton ilmavoimien koneilla oli tapana kantaa mukanaan ohjuksia harjoituslennoilla, mutta käytäntö lopetettiin Neuvostoliiton romahtaessa vuonna 1991.

– Venäjän pommi- ja sotakoneiden, säiliöalusten ja elektronisen ilmavoiman jatkuva ja kasvava Naton ilmatilan tunnustelu on osoitus Venäjän kasvavasta painostuksesta ja halusta muistuttaa lännelle ja Natolle, että Venäjällä on käytössään paljon ydinvoimaa ja sotilaallista valtaa, kommentoi Justin Bronk kuninkaallisesta puolustus- ja turvallisuustutkimusinstituutista.

Bronkin mielestä on selvää, että Putin ei pidä Natoa potentiaalisena uhkana, vaan vihollisena. Hänen mukaansa Putinin pelottelu osoittaa kuitenkin tämän ymmärtävän väärin sen, miten länsi toimii.

– Kun pohdimme armeijaamme ja puolustusbudjettiamme se, että Putin toimii näin muistuttaa meitä siitä, että Venäjän uhka on yhä todellinen ja aktiivinen, eikä se ole katoamassa mihinkään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)