Verkkouutiset

Viranomaislähde: Venäjä on pyytänyt lupaa sotilaslennoille Syyriassa

Yhdysvalloissa seurataan tarkasti Venäjän väitettyjä sotilastoimia Syyriassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Olemme tietoisia raporteista, joiden mukaan Venäjä on saattanut lähettää asevoimien henkilöstöä ja lentokoneita Syyriaan. Me seuraamme näitä raportteja hyvin tarkasti”, Valkoisen talon tiedottaja Josh Earnest totesi torstaina järjestetyssä mediatilaisuudessa.

Useat uutismediat ovat raportoineet tällä viikolla sitkeistä huhuista, joiden perusteella Venäjä olisi lisännyt merkittävästi osallisuuttaan Syyrian konfliktissa. Venäjä on antanut avoimesti diplomaattista tukea sisällissotaa käyvän maan presidentille Bashar al-Assadille ja sen uskotaan myös aseistaneen al-Assadin hallinnon joukkoja sodan alusta lähtien.

Verkkouutiset kertoi tässä jutussa Israelin suurimman sanomalehden Yedioth Ahronothin Ynet -verkkosivuston uutisesta, jonka mukaan Venäjä olisi lähettämässä nopeasti lentäjiä ja sotilaskoneita Assadin tueksi.

Ynetin siteeraamien länsimaisten diplomaattilähteiden mukaan maahan on jo saapunut venäläinen joukko-osasto, joka on ottanut päämajakseen hallituksen ilmatukikohdan Damaskoksen lähistöllä.

Venäjän kerrotaan siirtävän maahan kaikkiaan jopa tuhansia miehiä. Joukot koostuvat sotilasneuvonantajista, kouluttajista, huoltojoukoista ja ilmavoimien henkilökunnasta.

Venäläiset sotilaslähteet ovat kiistäneet väitteet. Ynetin toimittaja Alex Fishman on taas puolustanut lähteitään venäläismedialle, kuvaten niitä ”erittäin luotettaviksi”.

Erikoisia lentoja

Venäjän joukkojen mahdollisesta osallistumisesta Syyrian taisteluihin on esitetty sekä video- että kuvatodisteita. Bashar al-Assadin hallinnon joukkojen mediaosasto julkaisi hiljattain propagandavideon (alla), jolla esiintyy Venäjää puhuvia sotilaita sekä näkyy uudehko venäläinen BTR-82A -panssariajoneuvo.

Videon lisäksi sosiaalisessa mediassa ja uutissivustoilla on kiertänyt Syyrian kapinallisjoukkoihin liitetyillä twitter-tileillä ahkerasti jaettu kuvasarja, jolla väitetysti näkyy venäläisiä Su-34-, Su-27- ja Mig-29 -hävittäjäkoneita Syyrian taivaalla. Kuvissa näkyy lisäksi myös venäläinen Pchela-1T -lennokki. Syyrian ilmavoimilla ei ole käytössään ainakaan Su-34 -koneita.

Ilmailuasiantuntija David Cenciotti ruotii kuvia The Aviationist -sivustolla. Mikäli kuvat ovat aitoja, vahvistavat ne Cenciottin mukaan Ynetin uutisessa esitetyt väitteet. Kuvien aitoutta ei vielä ole vahvistettu.

Cenciotti nostaa esiin myös tunnusta MANNY6 käyttävän venäläisvalmisteisen Il-76 kuljetuskoneen, joka on Flightradar24 -palvelun lentotietojen mukaan tehnyt viime aikoina useita lentoja juuri Damaskokseen. Cenciottin mukaan kyse on Venäjän ilmavoimien lennosta, jota lennetään syyrialaisen tunnisteen alla. The Aviationist kiinnitti koneeseen huomiota jo viime vuonna. Tuolloin koneen tunnistetietona mainittiin suoraan ”Venäjän ilmavoimat” ja se lensi yksin Keski-Syyrian yllä.

Koneen määränpää- ja lähtökenttätiedot paljastetaan palvelussa vain osittain. Varmaa on ainoastaan, että kone lentää pääasiassa Damaskokseen. Mistä kone saapuu, ja mihin se lähtee, on hämärän peitossa. Palvelun mukaan edestakaisia lentoja Damaskokseen on kuitenkin ollut useita.

Brittilehti Telegraphille puhunut amerikkalaisviranomainen vahvistaa, että ”Venäjä on pyytänyt lupia sotilaslennoille Syyriaan”.

”Emme tiedä, mihin he pyrkivät. Selviä todisteita heidän toimintansa luonteesta ei ole”, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)