Verkkouutiset

Venäjä nostaa puolustusmenot ennätyslukemiin – näin se näkyy armeijassa

Venäjän armeijasta on määrä tulla entistä modernimpi ja iskukykyisempi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Talousvaikeuksien kanssa painiskeleva Moskova pitää kiinni suunnitelluista puolustusbudjetin korotuksista. Ensi vuonna puolustusmenoja nostetaan peräti 30 prosentilla liki 50 miljardiin euroon.

Määrärahojen kasvattamisella ruokitaan armeijauudistusta, jonka tavoitteena on asevoimien modernisointi.

Moscow Times tutustui venäläismediassa pyörineisiin raportteihin puolustushankinnoista ja uudistussuunnitelmista ja selvitti, kuinka määrärahojen kasvu tulee todennäköisesti näkymään eri aselajeissa.

Uusia panssareita

Maavoimien osalta Venäjä tulee panostamaan joukkojen varustelun modernisointiin ja sotilaiden koulutukseen.

Venäläisten medialähteiden mukaan armeija aikoo järjestää peräti 4 000 harjoitukset seuraavan vuoden aikana. Harjoituksia on peräti tuhat enemmän kuin tänä vuonna.

Maavoimat hankkii myös runsaasti uusia panssarivaunuja ja miehistönkuljetusajoneuvoja. Niihin kuuluu myös venäläisten suitsuttama huippumoderni Armata-taistelupanssarivaunu, joka pyritään saamaan sarjatuotantoon 2016.

Military Todayn mukaan Armatasta kaavaillaan pohjaa useille uuden sukupolven venäläisvaunuille ja telatykeille.

Myös Venäjän strategisia ohjusjoukkoja aiotaan uudistaa merkittävästi. Venäjän puolustus- ja avaruusteollisuusasioista vastaava apulaispääministeri Dmitri Rogozin on luvannut, että kaikki Venäjän ydinohjukset korvataan uusilla vuoteen 2020 mennessä.

Mustanmeren laivasto uudistuu

Krimin anneksointi poisti siellä tukikohtaansa pitävältä Mustanmeren laivastolta vuokrasatamaan liittyvät epävarmuustekijät. Krimin valtaamisen jälkeen Venäjä onkin panostanut ankarasti Mustanmeren joukkojensa kehittämiseen.

Moscow Timesin mukaan Mustanmeren laivasto saa jo ensi vuoden loppuun mennessä käyttöönsä tuliterän fregatin, kaksi modernisoitua Kilo-luokan diesel-sukellusvenettä ja kourallisen ohjuskorvetteja.

Vuonna 2016 sekä frigatteja että sukellusveneitä toimitetaan vielä kuusi lisää.

Myös Venäjän Pohjoisen laivaston iskukyky kasvaa, kun se alkaa saada käyttöönsä uusia Borei- ja Yasen-luokan ydinsukellusveneitä, jotka korvaavat laivaston ikääntyviä neuvostoaikaisia veneitä.

150 uutta konetta 2015

Venäjän ilmavoimat aikoo tiettävästi hankkia peräti 150 uutta lentokonetta ja helikopteria jo ensi vuoden aikana.

Hankinnat koostuvat muun muassa Su-30-, Su-34-, Su-35- ja MiG-29-hävittäjäkoneista. Lisäksi ilmavoimat hankkii lisää taistelu- ja kuljetushelikoptereita tukemaan modernisoituja maajoukkoja.

Asiantuntijoiden mukaan Venäjä panostaa myös ankarasti uuden Sukhoi T-50-hävittäjän kehitystyöhön.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kutsunut uutta viidennen sukupolven hävittäjää ylivoimaiseksi nykyisen hävittäjäteknologian huippua edustavaan yhdysvaltalaiseen F-22 Raptor -hävittäjään nähden ohjattavuudella, aseistuksella ja toimintasäteellä mitattuna.

Venäjä kehittää konetta yhteistyössä Intian kanssa ja sen on tarkoitus olla toimintakykyinen vuonna 2016.

Iskukyvyn lisäksi Venäjällä satsataan myös ilmapuolustukseen. Venäjä aikoo muun muassa tuoda kentälle lisää uusimpia S-400-ilmatorjuntajärjestelmiään.

Järjestelmän väitetään toimivan tehokkaasti myös uusia häiveteknologiaa hyödyntäviä länsihävittäjiä vastaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)