Verkkouutiset

Venäjän pommitusvideot Syyriasta vääristeltyjä – kohteet todistetusti muualla kuin Isisin alueilla

Venäjän puolustusministeriön julkaisemat videot Syyrian pommituksista eivät ole sieltä, mistä niiden väitetään olevan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän puolustusministeriö on julkaissut Syyrian ilmaiskujen alkamisesta lähtien videoita pommituksistaan YouTube-kanavallaan.

Kansalaisjournalismisivusto Bellingcatin mukaan geolokaatio osoittaa, että kaksi videoista on kuvattu yli 150 kilometrin päässä Raqqasta alueella, joka ei ole Isisin hallussa. Venäjä kuitenkin väitti videoiden olevan Raqqan alueelta.

Todellisuudessa ensimmäisen videon kohteena oli al-Latamnehin kaupunki. Alueella ei ole Isisin toimintaa, vaan kohteena olivat Syyrian presidentti Bashar al-Assadia vastustavat oppositiojoukot.

Toinenkin video, jonka väitettiin kuvaavan pommitusta lähellä Raqqaa, sijoittuu geolokaation perusteella yli 150 kilometrin päähän väitetystä kohteesta.

Myös paikalliset ovat kuvanneet pommitusten kohteita Latamnehissa. Kuvat vastaavat Venäjän puolustusministeriön videoiden väitettyjä Isis-kohteita.

Tunnettu puolustusalan ajatushautomo Institute for the Study of War on niin ikään kiinnittänyt huomiota Venäjän disinformaatioon videoilla.

Bashar al-Assadin hallinnon tv-kanava SANA on julkaissut saman videon kuin Venäjän puolustusministeriö. SANA:n mukaan kohde oli Jisr al-Shughour, kun Venäjän puolustusministeriön mukaan kohde oli lähellä Raqqaa. Paikalliset toimijat ovat kuitenkin osoittaneet kohteen olevan al-Latamnehissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)