"Lähetämme viestin Putinille" – USA:lta jättipanostus Euroopan sotavoimiin

Yhdysvallat aikoo nelinkertaistaa Euroopan sotilasmenonsa.

  • LKS 20150224 agz032; An US flag blows at a tank in front of an Estonian-Russian border point during a military parade to celebrate 97 years since first achieving independence in 1918 on February 24, 2015 in Narva, Estonia. The town, on Estonia's border with Russia, has been at the centre of discussion relating to the potential threat from Russia, which, since the annexation of Crimea and conflict in eastern Ukraine, has caused concern in both the Baltic states and NATO. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / RAIGO PAJULA

    Amerikkalainen panssariajoneuvo Virossa Venäjän rajalla.

    ()

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama aikoo ”lisätä huomattavasti amerikkalaisten raskaiden aseiden, panssareiden ja muun kaluston määrää” Keski- ja Itä-Euroopassa.

Asiasta uutisoivan New York Timesin mukaan toimien takana on "Venäjän aggression torjunta".

Yhdysvaltojen tulevat satsaukset ovat valtavia. Amerikkalaislehden saamien tietojen mukaan Valkoinen talo aikoo vaatia yli 3,4 miljardin dollarin eli noin 3,1 miljardin euron budjettia vuoden 2017 sotilasmenoihin Euroopassa. Se merkitsee nykyisen budjetin nelinkertaistamista.

Uusi kalusto on määrä antaa amerikkalaisten joukkojen ja Nato-liittolaisten käyttöön. Tavoitteena on, että Natolla on jatkuvasti täysi panssariprikaati toimintavalmiudessa Itä- tai Keski-Euroopassa.

New York Timesin viranomaislähteiden mukaan Yhdysvaltojen hallinto haluaa lähettää Venäjän presidentti Vladimir Putinille viestin siitä, että se suhtautuu "varsin epäilevästi hänen motiiveihinsa” Ukrainassa ja sen lähialueilla.

Venäjän tiedetään tukevan vahvasti Itä-Ukrainan separatisteja. Myös Venäjän armeijan joukkojen läsnäolosta Ukrainan konfliktialueilla on esitetty erittäin päteviä todisteita.

”Kyse ei ole vastauksesta johonkin, mitä tapahtui viime tiistaina. Tämä on pitkän tähtäimen vastaus Euroopan muuttuneeseen turvallisuusympäristöön. Tämä heijastelee uutta tilannetta, jossa Venäjästä on tullut entistä vaikeampi toimija”, eräs korkea amerikkalaisviranomainen toteaa

Venäjä tulkinnee Naton joukkojen merkittävät lisäykset Naton ja Venäjän vuonna 1997 solmiman sopimuksen rikkomukseksi. Siinä molemmat osapuolet sitoutuivat, etteivät ne sijoita vakituisesti merkittäviä sotajoukkoja toistensa rajoille.

Muun muassa Puola ja Baltian maat ovat puolestaan jo katsoneet, ettei Naton tarvitsisi joka tapauksessa enää noudattaa sopimusta, koska Venäjä rikkoi sitä toimillaan Ukrainassa.

Yhdysvaltojen suunnitelmat heijastelevat Yhdysvaltojen Euroopan joukkojen sotilasjohdon (EUCOM) hiljattain julkaisemaa päivitettyä toimintastrategiaa. Uusitussa strategiassa eritellään kuusi prioriteettia. Niistä ensimmäinen on ”Venäjän aggression torjuminen”.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.