Verkkouutiset

Brittirouvien teekerho paljastui ISIS-kokoukseksi – käännyttivät lapsia

Brittiläisen televisiokanavan tutkimus paljasti Lontoosta ISIS-tukijoiden verkoston.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Brittiläinen Channel 4 onnistui soluttamaan toimittajansa al-Muhajiroun- ja ISIS-terroristijärjestöihin liitettyyn naisverkostoon.

Kanavan toimittaja salakuvasi Lontoossa kokouksia, joissa muun muassa pidettiin radikaaleja islamistisaarnoja naisille ja lapsille. Tutkimuksista kerrottiin Britanniassa hiljattain esitetyssä dokumentissa ISIS:The British Women Supporters Unveiled (ISIS: Brittiläiset naistukijat paljastettu).

Dokumentissa seurataan kolmea brittiläistä musliminaista, joista kahden kerrotaan ”toimineen johtavissa asemissa piireissään”. He saarnasivat ainoastaan naisille ja lapsille tarkoitetuissa salamyhkäisissä tilaisuuksissa.

Channel 4:n toimittaja onnistui pääsemään kokouksiin viestiteltyään ISIS:tä twitterissä tukeneiden naisten kanssa pitkään sosiaalisessa mediassa.

Saarnoja ISIS:n puolesta

Kokouksissa tuettiin voimakkaasti ISIS:tä ja kehuttiin yhteyksillä järjestön taistelijoihin. Daily Mailin mukaan tapaamisia oli mainostettu ”naisten teekerhona”.

Ensimmäinen tapaaminen, johon toimittaja pääsi, oli järjestetty kaupungin rahoittamalla monitoimitilalla Lontoossa.

Channel 4:n kokouksissa salaa kuvaamilla videoilla ihannoidaan ISIS-taistelijoita ja kehotetaan muslimeita liittymään järjestöön.

”Brittiläisten perusarvojen kuten demokratian aktiivinen tai äänekäs vastustaminen tekee kaikista muslimeista radikaaleja”, yksi naisista toteaa videolla.

Hänen mukaansa Islamin noudattaminen tarkoittaa, ettei hyväksy maallisia lakeja.

”Kyse on taistelusta Islamia ja muslimeja vastaan. Meidän on pidettävä se mielessämme. Tämä on vääräuskoisten suunnitelma”, nainen jatkaa.

Hän korostaa yleisölleen, että tilanne saattaa kuulostaa vaikealta, mutta sitä ei saa surra.

”Allah sanoo Koraanissa, ettet saa masentua. Älä masennu, koska olet ylivertainen. Jos uskot, kuulut parhaimmistoon. Allah tekee sinusta ylivertaisen näihin vihollisiin nähden. On uskonnollinen velvollisuutesi, ettet masennu tästä (tilanteesta). Sinun on pikemminkin tehtävä asialle jotain”, nainen sanoo.

Hänen mukaansa maailman muslimeja piiritetään ja ISIS-järjestö on luonut todellisen kalifaatin.

”Hyvät ajat ovat alkaneet. Kukaan ei olisi uskonut, että näemme kalifaatin elinaikanamme.”

Kuuluivat äärijärjestöön

Independent avaa tässä jutussa naisten taustoja. Brittilehden mukaan kaikki kolme naista ovat kuuluneet aiemmin parikymmentä vuotta sitten perustettuun al-Muhajiroun-ääriryhmään, joka kiellettiin terroristijärjestönä vuonna 2010. Naiset esiintyivät verkossa nimillä Umm Saalihah, Umm L ja Umm Usmaan.

Umm Saalilahin oikea nimi on ilmeisesti Jamila ja hän on asunut aiemmin yhdessä tunnetun terroristiepäillyn kanssa. Umm L:n taas tiedetään perustaneen aikanaan al-Muhajirounin naisten siiven ja johtaneen sitä.

Asiantuntijat pitävät dokumentin paljastuksia vakavina.

”Hän tekee enemmän kuin vain tukee heitä (ISIS-järjestöä). Hän sanoo, että niin kutsuttu Islamilainen valtio on kalifaatti. Hän syyllistyy mahdollisesti rikokseen tukiessaan heitä”, entinen Britannian syyttäjänviraston johtava syyttäjä Nazir Afzal kommentoi videota saarnasta.

Terrorismiasiantuntija Hannah Stuart taas pitää erityisen huolestuttavana, että kokouksiin on osallistunut lapsia, jotka altistettiin niissä naisten versiolle ISIS-järjestöstä ja sen vastaisesta taistelusta.

Daily Mailin mukaan kokouksia oli järjestetty joka tiistai jo kahden vuoden ajan. Nyt monitoimitilan ulkopuolelle on kuitenkin ilmestynyt lappu, jonka mukaan naisten teekerhon kokoontumiset on toistaiseksi peruttu.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)