Verkkouutiset

Tanska haluaa lähettää ulkomaalaisvangit istumaan tuomionsa ulkomaille

Hallituksen oikeistopuolueet ovat suhtautuneet esitykseen myönteisesti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tanskan oikeusministeri Søren Pind on tehnyt ehdotuksen, joka toisi mullistuksia Tanskan oikeussysteemiin. Sen mukaan ulkomaalaisia vankeja voitaisiin lähettää istumaan tuomioitaan toiseen maahan, esimerkiksi Puolaan tai Romaniaan.

Politikolehden mukaan 27 prosenttia Tanskan vankiloissa tuomiotaan suorittavista on ulkomaalaisia, ja vuosittain vain 30 prosenttia karkotuspäätöksen saaneista todella poistuu maasta. Oikeusministeriön mukaan noin 200 vankia on tuomittu karkotettavaksi, mutta vangin kotimaan kanssa sopimukseen pääseminen vie paljon aikaa ja hidastaa karkotusprosessia.

Tällä hetkellä karkotuspäätökset ovat riippuvaisia muun muassa rikoksen vakavuudesta ja luonteesta sekä tuomittavan henkilön siteistä Tanskaan, eli esimerkiksi siihen, onko henkilöllä pysyvä osoite maassa.

Nyt maan hallitus haluaa käydä käsiksi näihin ongelmiin sallimalla ulkomaalaisten vankien lähettämisen muihin maihin suorittamaan tuomionsa. Tanskalaisia vankeja uudistus ei koskisi lainkaan.

Kyseeseen tulisivat esimerkiksi vankilat Puolassa, Romaniassa ja Liettuassa, mutta mahdollista olisi myös maksaa yksityisille toimijoille ulkomailla.

Ministeri Søren Pind kertoi Politiko-lehdelle, että järjestely olisi suotuisa Tanskan vankilasysteemille, sillä se voisi käyttää energiansa ”ihmisiin, jotka ovat kaiken vaivan arvoisia.”

– Voimme lähettää viestin rikollisjengeille kertomalla, että heidän mahdollisuutensa ilmaiseen oleskeluun Tanskan vankiloissa pahanteon jälkeen ovat ohi, Pind sanoi.

Tanskasta on poliisiyksikkö Task Force Indbrudin arvion mukaan tullut aiempaa houkuttelevampi kohde murtovarkaille. Maassa on ollut meneillään ”murtovarasturismiksi” kutsuttu trendi, kun erityisesti romanialaiset ovat iskeneet rikkaille huvila-alueille.

The Local -lehden tietojen mukaan Tanskan parlamentin oikeistopuolueet ovat ilmaisseet tukensa esitykselle. Oppositiopuolue sosiaalidemokraatit ei ole ilmaissut tukeaan.

Poliitikkojen suopeasta suhtautumisesta huolimatta Tanskan vankeinhoitolaitos Fængselsforbundet suhtautuu esitykseen kriittisesti. Sen mukaan on ”absurdi ajatus, että huonommat olosuhteet tuomion täytäntöönpanossa saisivat rikollisuuden katoamaan, eivätkä nämä ihmiset tulisi enää takaisin.”

Lisäksi Fængselsforbundet huomauttaa, että mikäli asia olisi niin yksinkertainen, niin maailmassa olisi maita, joissa rikollisuutta ei olisi olemassakaan. Se myös kiistää, että Tanskan vankilat olisivat esimerkiksi täynnä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)