Verkkouutiset

“Se oli verilöyly” – Syyrian kapinalliset tuhosivat kymmeniä venäläistankkeja

Yhdysvaltojen toimittamat panssarintorjuntaohjukset pakottivat Venäjän puuttumaan Syyrian tilanteeseen, väittää amerikkalaislehti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelun CIA:n Saudi-Arabian kautta Syyrian maltillisille kapinallisille välittämän BGM-71 -panssarintorjuntaohjukset ovat ajaneet Syyrian presidentti Bashar al-Assadin joukot ahtaalle, kertoo arvostettu amerikkalaislehti Washington Post.

Lehden mukaan kapinallisten leijonankesyttäjiksi (assad tarkoittaa leijonaa) kutsumat ohjukset ovat aiheuttaneet niin suuria tappioita Syyrian hallinnon joukoille, että Venäjän on ollut pakko puuttua Syyrian tilanteeseen.

Venäjän ensimmäiset ilmaiskut kohdistuivatkin Yhdysvalloilta ohjuksia saaneeseen kapinallisryhmään.

Washington Postin mukaan kapinalliset käyttivät viime viikolla amerikkalaisohjuksia menestyksekkäästi Syyrian hallinnon joukkojen aloittamaa Venäjän tukemaa suurhyökkäystä vastaan.

”Se oli verilöyly”, toteaa kapteeni Mustafa Moarat Tajamu al-Izza -kapinallisryhmittymästä.

Hän kertoo kapinallisten tuhonneen jo hyökkäyksen ensimmäisen päivänä 24 Syyrian hallituksen joukkojen venäläistä panssariajoneuvoa. Kapinalliset ovat ladanneet youtube-videopalveluun useita videoita (alla), joilla ohjukset räjäyttävät venäläistankkeja.

Washington Postin tietojen mukaan Yhdysvallat on lisännyt ohjustoimituksia sen jälkeen, kun Venäjä aloitti sotilasoperaationsa Syyriassa. Lehdessä panssarintorjuntaohjuksia verrataan Yhdysvaltojen Afganistanin kapinallisille 30 vuotta sitten toimittamiin Stinger-ilmatorjuntaohjuksiin. Ne olivat tuolloin avainroolissa Neuvostoliiton joukkojen lyömisessä.

”Kyse on välillisestä sodasta sattuman kautta”, toteaa Lähi-idän asiantuntija Jeff White Washington Institute for Near East Policy -ajatushautomosta.

”Kapinallisilla sattuu olemaan paljon panssarintorjuntaohjuksia ja hallinto sattui hyökkäämään heidän kimppuunsa venäläisellä tuella. Mielestäni kyse ei ole tarkoituksellisesta välillisestä sodasta”, White arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)