Verkkouutiset

Sadat sukupuolitaudin saaneet vaativat kuuluisalta yliopistolta miljardin korvauksia

Yli 800 ihmistä on nostanut kanteen kuuluisaa amerikkalaisyliopistoa vastaan 1940- ja 1950-luvuilla tehdyistä lääketieteellisistä kokeista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Baltimorelaista Johns Hopkinsin yliopistoa vastaan nostetussa Kanteessa on kyse Yhdysvaltojen hallituksen yli 65 vuotta sitten Guatemalassa teettämistä sukupuolitautikokeista. Kantajat ovat entisiä koehenkilöitä.

Kanteessa väitetään, että yliopisto suunnitteli, loi, hyväksytti ja hankki rahoituksen kokeille sekä valvoi niiden suorittamista ja huolehti niiden salaamisesta.

Paul Bekman on yksi miljardin dollarin eli yli 925 miljoonan euron kannetta ajavista lakimiehistä.

”He pitivät huolta siitä, ettei kukaan saanut tietää (kokeista) ja he petkuttivat näitä ihmisiä. Keneltäkään ei hankittu suostumusta”, hän sanoo CBS Baltimoren haastattelussa.

Kanteen mukaan koehenkilöille annettiin muun muassa syfilistä ja muita sukupuolitauteja. Kokeita tehtiin väitetysti sekä sotilashenkilöille että naisille ja lapsillekin.

Yliopiston mukaan sillä ei ole ollut mitään tekemistä tutkimuksen kanssa. Se on viitannut Yhdysvaltojen presidentti Barack Obaman asettaman tutkimuslautakunnan vuosina 2011–2012 julkistamiin selvityksiin, joiden perusteella Yhdysvaltojen viranomaiset suorittivat laajamittaisia ja eettisesti arveluttavia sukupuolitautikokeita Guatemalassa 1940- ja 1950-luvuilla. Obama esitti asiasta virallisen anteeksipyynnön guatemalalaisille vuonna 2012.

”Kantajien pääväite asiassa on, että tunnettujen Johns Hopkinsin tiedekunnan jäsenten osallistuminen hallituksen komiteaan, joka arvioi rahoitushakemuksia, oli olennaisessa roolissa itse tutkimuksen tekemisessä ja että yliopiston tulisi tämän vuoksi katsoa olevan vastuussa. Kumpikaan olettamus ei pidä paikkaansa”, Johns Hopkinsin lausunnossa todetaan.

Yliopiston lakimiesten mukaan kantajien kanneoikeus asiassa on joka tapauksessa vanhentunut.

Asiasta on jo aiemmin nostettu ryhmäkanne, joka kohdistui amerikkalaisiin viranomaisiin. Se hylättiin amerikkalaisessa tuomioistuimessa vuonna 2012, koska vastaajat katsottiin vääriksi.

Lue tutkimuslautakunnan koko raportti tästä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)