Verkkouutiset

Sotilaiden äitien johtaja antoi Putinille listan Ukrainassa kuolleista venäläisistä, joutui oikeuteen

Venäläisten sotilaiden omaisia edustavan Sotilaiden äidit -järjestön puheenjohtaja on saanut petostuomion.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sotilaiden äitien komitean 74-vuotias puheenjohtaja Ludmila Bogatenkova pidätettiin viime vuonna petoksesta epäiltynä. Venäjän viranomaisten mukaan Bogatenkova oli huijannut miestä, joka oli pyytänyt Bogatenkovaa avustamaan häntä oikeustapauksen hoitamisessa.

Asiasta uutisoivan Interpreter Magazinen mukaan Harkovan ihmisoikeuskomitea -kansalaisjärjestö on kuitenkin saanut selville, että tuomion taustalla oli Venäjän turvallisuuspalvelu FSB.

Bogatenkova on ollut runsaasti esillä julkisuudessa sen jälkeen, kun Venäjän asevoimien aktiivisesta osallistumisesta Ukrainan taisteluihin alkoi näkyä viitteitä. Hän kokosi sittemmin listan Ukrainassa sotilaiden äitien tietojen mukaan kuolleista Venäjän sotilaista.

Lista toimitettiin presidentti Vladimir Putinille heinäkuun 1. päivänä. Bogatenkova sai tuomion vain kolme päivää myöhemmin.

”Se, että ensimmäinen reaktio tuomiosta on helpotus, kertoo, kuinka surullisessa tilassa Venäjän oikeusjärjestelmä on”, Harkovan ihmisoikeuskomitean edustaja Halya Cojnash toteaa.

”Jos syyttäjä ja FSB olisivat saaneet tahtonsa läpi, olisi voinut käydä vielä huonommin”, hän jatkaa.

Cojnashin mukaan juttua käsitellyt tuomari oli kuitenkin päättänyt kohdella Bogatenkovaa armollisesti.

”Tuomari vapautti hänet yhdestä syytteestä ja lievensi toisen syytekohdan rikosnimikettä”, Cojnash kertoo.

Tuomari oli antanut Bogatenkovalle vain yhden vuoden ehdollisen rangaistuksen ja armahtanut hänet heti siitäkin.

”Tämä ei muuta sitä tosiasiaa, että hänet tuomittiin, vaikka tapaus osoitettiin täydeksi farssiksi oikeuskäsittelyn aikana”, Cojnash muistuttaa.

Yksi Bogatenkovan petoksen väitetyistä uhreista oli esimerkiksi myöntänyt kuulemisessaan, että poliisi oli nimenomaisesti pyytänyt häntä tekemään rikosilmoituksen Bogatenkovasta. Hän myönsi myös ”konsultoineensa epävirallisesti FSB:n virkailijoita” ennen ilmoituksen tekemistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)