Verkkouutiset

Turkin ja EU:n pakolaissopimus astui voimaan

Sopimuksen mukaan Kreikkaan saapuneet syyrialaisia turvapaikanhakijoita ohjataan Turkkiin. Käytännön toteutus vaatii kuitenkin vielä lisäresursseja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan unionin ja Turkin välinen pakolaissopimus on astunut voimaan sunnuntaina sovitun mukaisesti, kertoo BBC. Sopimuksen mukaan Kreikkaan saapuvat uudet turvapaikanhakijat ohjataan Turkkiin, mikäli he eivät hae turvapaikkaa tai heidän hakemuksensa hylätään.

Euroopan Unioni ottaa puolestaan vastaan saman määrän Turkissa jo olevia turvapaikanhakijoita aina 72 000 hakijaan saakka. Nopea toteutus vaatii kuitenkin edelleen Kreikkaan tuhansittain ulkopuolista asiantuntija-apua muista EU-maista. Myös Suomesta on lähdössä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan asiantuntijoita.

Turkille luvassa on sopimuksen vastapainoksi luvassa rahaa, viisumihelpotuksia Schengen-alueelle sekä keskusteluja maan mahdollisesta EU-jäsenyydestä.

Sopimus on saanut osakseen myös kritiikkiä, muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on syyttänyt Euroopan unionia selän kääntämisestä pakolaiskriisille. Eri Euroopan kaupungeissa järjestetyissä mielenosoituksissa on vaadittu myös rajojen aukaisemista.

Joissakin arvioissa on myös pelätty sopimuksen ohjaavan Eurooppaan pyrkivät turvapaikanhakijat muille vaarallisemmille reiteille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)