Turkin ja EU:n pakolaissopimus astui voimaan

Sopimuksen mukaan Kreikkaan saapuneet syyrialaisia turvapaikanhakijoita ohjataan Turkkiin. Käytännön toteutus vaatii kuitenkin vielä lisäresursseja.

  • LKS 20160318 STR421; Turkey's Prime Minister Ahmet Davutoglu (L), EU president Donald Tusk and European Commission President Jean Claude Juncker - EU leaders and Turkey's prime minister approved a controversial deal to curb the huge flow of asylum seekers to Europe, with all migrants arriving in Greece from Sunday to be sent back. - LEHTIKUVA / AFP Thierry Charlier

    Turkin ja Euroopan unionin välinen sopimus solmittiin perjantaina.

    ()

Euroopan unionin ja Turkin välinen pakolaissopimus on astunut voimaan sunnuntaina sovitun mukaisesti, kertoo BBC. Sopimuksen mukaan Kreikkaan saapuvat uudet turvapaikanhakijat ohjataan Turkkiin, mikäli he eivät hae turvapaikkaa tai heidän hakemuksensa hylätään.

Euroopan Unioni ottaa puolestaan vastaan saman määrän Turkissa jo olevia turvapaikanhakijoita aina 72 000 hakijaan saakka. Nopea toteutus vaatii kuitenkin edelleen Kreikkaan tuhansittain ulkopuolista asiantuntija-apua muista EU-maista. Myös Suomesta on lähdössä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan asiantuntijoita.

Turkille luvassa on sopimuksen vastapainoksi luvassa rahaa, viisumihelpotuksia Schengen-alueelle sekä keskusteluja maan mahdollisesta EU-jäsenyydestä.

Sopimus on saanut osakseen myös kritiikkiä, muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on syyttänyt Euroopan unionia selän kääntämisestä pakolaiskriisille. Eri Euroopan kaupungeissa järjestetyissä mielenosoituksissa on vaadittu myös rajojen aukaisemista.

Joissakin arvioissa on myös pelätty sopimuksen ohjaavan Eurooppaan pyrkivät turvapaikanhakijat muille vaarallisemmille reiteille.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.