Turkkia varoitettu: Naton artikla ei koske hyökkäystä

Naton kerrotaan tehneen Turkille selväksi, ettei se ole saamassa tukea mikäli se päättää hyökätä venäläisten kimppuun.

  • LKS 20151013 - Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan yhteisessä tiedotustilaisuudessa Suomen presidentin Sauli Niinistön kanssa presidentinpalatsissa Ankarassa 13. lokakuuta 2015. Suomen presidenttipari on virallisella valtiovierailulla Turkissa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

    Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan.

    ()

Jännitteet Nato-maa Turkin ja Venäjän välillä ovat kasvaneet voimakkaasti viime kuukausina. Turkkia on jo varoitettu Naton toimesta, että se ei ole saamassa sotilasliitolta apua mikäli se aloittaa itse sotatoimet, kertoo Der Spiegel.

"Nato ei voi sallia joutuvansa sotilaalliseen eskalaatioon Venäjän kanssa maiden kiristyneiden välien vuoksi", sanoo Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn.

Sama viesti on tullut myös Saksan diplomaattilähteistä. Mikäli Turkki olisi itse aloittava osapuoli, se ei voisi vedota liiton yhteispuolustusvelvoitteeseen.

Tilanne on kuitenkin haasteellinen. Mikäli Venäjä hyökkäisi itse Turkin joukkoja vastaan, voisi Turkki silti vedota Naton viidenteen artiklaan. Jos yksimielisyyttä ei liitosta kuitenkaan löytyisi, olisi Venäjän presidentti Vladimir Putin onnistunut jakamaan lännen.

Osa Naton jäsenmaista on jyrkemmällä kannalla kuin toiset. Esimerkiksi Puola ja Baltian maat kannattavat kovaa linjaa, mutta monilla mailla on myös huoli taloudellisista intresseistä. Saksa ja liittokansleri Angela Merkel ovat turvapaikanhakijatilanteen osalta myös vahvasti riippuvaisia Turkista ja sen toimista.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.