Verkkouutiset

Onko Pohjois-Koreassa tapahtunut vallankaappaus? – ”Kim ei enää hallitse”

Entisen Pohjois-Korean tiedustelupalvelun upseerin ja propagandistin Jang Jin-Sungin mukaan Pohjois-Korean eliitin rivit rakoilevat vahvasti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jang Jin-Sung toteaa Vicelle torstaina antamassaan haastattelussa, että monet Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-Unin isää Kim Jong-Iliä aikanaan palvelleet korkea-arvoiset virkamiehet ovat lakanneet ottamasta käskyjä nuorelta Kimiltä.

Suoraan maan edellisen johtajan Kim-Jong-Ilin alaisuudessa palvelleen Jangin mukaan virkamiehet kuuluvat pääasiassa vaikutusvaltaiseen OGD-virastoon, joka on käytännössä kaapannut vallan Pohjois-Koreassa.

OGD:n sisällä puolestaan vallitsee ristiriitoja nuorten ja vanhojen valtaapitävien välillä.

”Maassa kytee konflikti niiden välillä, jotka haluavat säilyttää täyden kontrollin markkinoista sekä niiden, jotka haluaisivat vaurastua ulkomaankaupan ja hieman nykyistä avoimempien markkinoiden kautta”, Jang Jin-Sung totesi.

Etelä-Koreaan loikanneen Jangin tiedot perustuvat kokemukseen maan hallinnon toiminnasta sekä kattaviin kontaktiverkkoihin maan sisällä.

Pohjois-Koreaa on seurattu tiedotusvälineissä tarkasti viime aikoina. Hiljattain ihmetystä herätti maan johtajan katoaminen julkisuudesta. Syyksi on ehdotettu muun muassa terveyshuolia. Vahvistettuja tietoja ei ole, mutta varmaa on se, että tilanne on varsin epätavallinen.

Normaalisti Kim Jong-Un esiintyy julkisuudessa jatkuvasti ja valtion tietotoimistot julkaisevat hänestä runsaasti uutisia. Hiljaisuutta on kuitenkin kestänyt jo kuukauden ajan ja Kim on jättänyt väliin monia tärkeinä pidettyjä tilaisuuksia.

Julkisuudessa onkin jo ehditty spekuloida mahdollisella sotilasvallankaappauksella. Eritoten Kiinan Twitter-vastineessa Weibossa on levinnyt runsaasti vallankaappaushuhuja. Yonhapin mukaan Kiinan hallinto on kuitenkin kiistänyt väitteet jyrkästi.

Huhuja on kommentoitu Yhdysvalloistakin.

”Olemme nähneet raportit (vallankaappauksesta), mutta niitä ei ole vahvistettu”, Yhdysvaltojen ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki totesi tiedotusvälineille tiistaina.

”Kyse ei ole tietoisesta sisällissodasta, mutta siellä kamppailee kaksi ryhmää, jotka eivät sovi yhteen”, Jang selitti.

Jangin mukaan vallankaappaus on käytännössä tapahtunut jo vuonna 2013 samoihin aikoihin, kun Kim väitetysti teloitti setänsä Jang Sung-Taekin. Kim on siitä lähtien toiminut vanhempien virkamiesten nukkehallitsijana.

Jang kertoo Jang Sung-Taekin olleen OGD:n valtaa havittelevan virkamieseliitin vastustaja, jonka toimiin se ei kuitenkaan voinut puuttua miehen perhesiteiden vuoksi.

”Kun Jang-Sung-Taek teloitettiin, se periaatteessa hajotti kaiken. Kimin perheenjäsenet ovat koskemattomia. Se (teloitus) oli OGD:n valtaannousun sinetti. Jangin kuoleman jälkeen Kim on joutunut OGD:n saartamaksi.”

OGD käyttää todellista valtaa

OGD on Pohjois-Korean korkein hallinnollinen elin. Puolan tiedeakatemian Korea-asiantuntijan tohtori Nicolas Levin mukaan Kim Jong-il perusti viraston 1980-luvulla. Sen tarkoituksena oli luoda siviilivirasto, joka hallitsisi myös maan armeijaa.

OGD:n riveistä on myöhemmin nimitetty useita siviilikenraaleja armeijan johtoon. Yksi heistä oli Kim Jong-Unin setä Jang-Sung Taek.

”Pohjois-Korean huippujohto kuuluu OGD:n piiriin”, Levi kirjoittaa New Focus Internationalin kolumnissaan.

Hollantilaisen Leidenin yliopiston Korea-asiantuntija professori Remco Breuker kertoo muidenkin loikkareiden vahvistavan Jang Jin-Sungin analyysin Pohjois-Korean nykytilasta.

”Todellinen valta on suoraan Kim Jong-Ilin alaisuudessa toimineen OGD:n osaston käsissä”, Breuker totesi Vicelle.

Jangin mukaan on mahdollista, että OGD korvaa Kim Jong-Unin jommallakummalla hänen vanhemmista veljistään, joko Kim Jong-Namilla (43) tai Kim Jong-Chulilla (33).

”Tämä tarkoittaisi, että asiat jatkuisivat entisellään.”

Jang uskoo Pohjois-Korean hallinnon kuitenkin romahtavan joka tapauksessa lähitulevaisuudessa. Hän pitää vanhan valtaeliitin ja hitaasti avautuvista markkinoista hyötyvien nuorempien sukupolvien välisiä jakolinjoja liian syvinä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)