Verkkouutiset

Valtava panssarikolonna vyöryy videolla idästä kohti Ukrainan etulinjaa

Videotodisteiden perusteella Ukrainan armeijan etulinjaa lähestyy kymmenien panssareiden kolonna.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Itä-Ukrainan separatistialueella Luhanskissa on kuvattu valtava noin 35 panssarin kolonna. Liikenteen lomassa Newsweekin julkaisemalla videolla kulkevassa kolonnassa vaikuttaisi olevan muun muassa Grad-raketinheitinjärjestelmiä.

Video (alla) on ilmeisesti kuvattu viime viikonloppuna kerrostaloasunnon ikkunasta Luhanskin keskustassa vain noin 16 kilometrin päässä Ukrainan armeijaa ja separatisteja erottavasta etulinjasta.

Nettikarttakuvassa näkyvien rakennusten (kuva 2) perusteella kyse on mitä ilmeisimmin Luhanskin Oboronna-kadusta.

Ukrainan väkivaltaisuudet ovat leimahtaneet muutamia kertoja viime viikkojen aikana. Viime sunnuntaina kaksi ukrainalaista sotilasta sai surmansa väkivaltaisuuksissa ja useita loukkaantui. Ukrainan sodan osapuolet olivat sopineet uudesta tulitauosta vain kaksi päivää aikaisemmin.

Ukrainan konfliktin huteraan tulitaukoon vienyt Minskin sopimus kieltää molemmilta puolilta raskaiden aseiden tuomisen etulinjaan. Panssarikolonnan tuominen alueelle olisi selvä sopimusrikkomus.

Newsweekin mukaan video on herättänyt kysymyksiä siitä, mistä separatistien kalusto on peräisin. Venäjän tiedetään tukevan voimakkaasti separatistijoukkoja ja Venäjän asevoimien sotilaiden toiminnasta Ukrainan alueella on laajasti todisteita. Venäjä on kiistänyt systemaattisesti väitteen siitä, että se tukee separatisteja.

Ukrainan tulitaukoa valvova Etyj on raportoinut sen tarkkailijoiden havainneen useaan otteeseen sopimusta loukkaavia raskaita aseita separatistialueilla.

Eräs havainto saattaa viitata videolla nähtyyn kolonnaan. Etyj kertoo havainneensa viime viikonloppuna Luhanskissa seitsemän raketinheitinjärjestelmää, seitsemän telatykkiä, kymmenen hinattavaa tykkiä ja seitsemän ilmatorjuntaohjusjärjestelmää.

Jotkut separatisteja puolustelevat sosiaalisen median käyttäjät ovat väittäneet, että kyse on toukokuun 9. päivänä vietettävän voitonpäivän juhlan paraatin harjoituksista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)