Verkkouutiset

Putinin salaisten sotilaiden kohtalot julki: Näin he kaatuivat Ukrainassa

Venäläisten sotilaiden kohtalot tarjoavat ikkunan Venäjän rooliin Itä-Ukrainan sodassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Sadat, todennäköisesti tuhannet, Venäjän kansalaiset ovat ylittäneet vapaaehtoisesti rajan Ukrainaan. Presidentti Vladimir Putin on vahvistanut tämän, ja monet innokkaat venäläiset ovat myös täyttäneet netissä hakemuksia liittyäkseen separatisteihin – näin helppoa on ryhtyä separatistitaistelijaksi Ukrainassa”, Atlantic Council -ajatushautomon tuoreessa raportissa todetaan.

Raportti käsittelee Venäjän roolia Ukrainan konfliktissa. Newsweek on julkaissut otteen raportin osiosta, jossa käsitellään tunnettuja tapauksia, joissa Ukrainassa taistelleet tai kaatuneet Venäjän armeijan sotilaat ovat päätyneet tavalla tai toisella julkisuuteen.

Raportissa huomautetaan, että vaikka Venäjältä kantautuu jatkuvasti tietoja Ukrainassa kärsityistä sotilasuhreista niin täyttyvien hautausmaiden kuin omaistenkin kertomusten kautta, kiistää maan johto silti armeijansa osallisuuden Ukrainan kriisiin.

Raportin valmistumisen jälkeen Ukrainassa on myös jäänyt vangiksi kaksi Venäjän erikoisjoukkojen sotilasta. Verkkouutiset on kertonut heidän tarinansa tässä ja tässä.

Presidentti Vladimir Putin päätti myös hiljattain lakiuudistuksesta, jossa ”rauhan ajan erikoisoperaatioissa” koituneet sotilasuhrit julistettiin valtionsalaisuudeksi.

Raportissa listataan riippumattomien lähteiden vahvistamia tapauksia, joissa venäläisiä sotilaita on menehtynyt Ukrainassa. Lisäksi siinä esitellään kolme venäläistä sotilasta, joiden tiedetään varmuudella taistelleen Ukrainassa.

1.Bato Dambajev

Venäjän armeijan 37. moottoroidussa jalkaväkiprikaatissa taistellut Bato Dambajev osallistui raportin mukaan kuuluisaan Debaltseven taisteluun, jossa Ukrainan armeija kärsi valtavan tappion separatistijoukoille.

Raportissa käydään läpi Dambajevin kuvapäivityksiä sosiaalisessa mediassa. Niiden perusteella on voitu nähdä, kuinka mies osallistui ensin harjoituksiin suurella koulutusleirillä Venäjän Kuzminkassa, saapui sitten Ukrainaan ja palasi taas myöhemmin takaisin kotitukikohtaansa Burjatiaan Debaltseven taistelujen jälkeen.

Ukrainassa haavoittunut venäläinen panssarisotilas Dorzhi Batomunkujev vahvisti runsaasti mediahuomiota saaneessa Novaja Gazetan haastattelussaan harjoitelleensa niin ikään Kuzminkassa ennen osallistumistaan Debaltseven taisteluun. Batomunkujev mainitsi myös nimenomaisesti, että Burjatian Kjahtasta tulleet sopimussotilaat taistelivat hänen rinnallaan Debaltsevessa. 37. moottoroidun jalkaväkiprikaatin kotitukikohta sijaitsee Kjahtassa.

Bato Dambajevin kuvat poistettiin sosiaalisesta mediasta pian niiden julkaisun jälkeen. Monet Ukrainan tapahtumia seuranneet olivat kuitenkin ehtineet ottaa ne talteen tutkimuksia varten.

Raportin mukaan Dambajevin nykyiset päivitykset paljastavat hänen palanneen kotiin perheensä luokse. Maaliskuun lopussa Dambajev jakoi venäläisen Lentan uutisen, jossa kerrotaan, kuinka burjatialaiset Venäjän armeijan sotilaat olivat osallistuneet Debaltseven taisteluun.

2. Anton Tumanov

Verkkouutiset on kertonut 20-vuotiaasta Anton Tumanovista tässä jutussaan. Venäjän armeijan 18. moottoroidun jalkaväkiprikaatin yksikössä 27777 palvellut Tumanov lähetettiin Ukrainaan viime vuoden elokuun alussa. Hän menehtyi elokuun 13. päivänä Ukrainan Snižnessa vain kaksi päivää sen jälkeen, kun hän oli ylittänyt Ukrainan rajan.

Tumanovin äiti on kertonut hänen tarinansa medialle. Kuten muissakin vastaavissa tapauksissa, todetaan Tumanovin kuolintodistuksessa kuolinpaikan kohdalla ainoastaan, että hän sai surmansa ”yksikön 27777 tilapäisessä sijoituspaikassa”.

Tumanov ja hänen yksikkönsä jäsen Robert Artjunjan kertoivat sosiaalisessa mediassa matkastaan Snižneen. Viimeisessä julkaisemassaan kuvassa he poseeraavat valkoiset nauhat käsissään ja jaloissaan venäläisvalmisteisen BTR-panssariajoneuvon vieressä.

Yksikön sotilas Rolan Ramazanov on vahvistanut uutistoimisto Reutersin haastattelussa Tumanovin ja Artjunjanin saaneen surmansa Ukrainan armeijan tykistökeskityksessä hieman myöhemmin. Hän selvisi keskityksestä lievin vammoin.

Tumanovin lisäksi myös saman yksikön luutnantti Zakhar Timinin on menehtynyt omaistensa medialle antamien tietojen mukaan Ukrainassa. Verkkouutiset kertoo hänen tarinansa tässä jutussa. Myös Timinin kuolintodistuksessa puhuttiin ”yksikön 27777 tilapäisestä sijoituspaikasta”.

3. Leonid Kitsatkin

Venäjän armeijan 76. laskuvarjojääkäridivisioonan yksikössä 74268 palvellut Leonid Kitsatkin menehtyi niin ikään elokuussa. Raportin mukaan hänen kohtaloaan on yritetty peitellä Venäjällä.

Kitsatkinin joukko-osaston kotipaikka on Venäjän Pskovissa. Useiden medialähteiden mukaan useita juuri Pskovista lähteneitä sotilaita on menehtynyt Ukrainassa. Verkkouutiset on kertonut aiemmin, kuinka sotilaiden kohtaloita tutkivia pskovilaisia toimittajia on ahdisteltu. Kaupungin sotilashautausmaalle on myös ilmestynyt useita tuoreita nuorien sotilaiden hautoja sen jälkeen, kun Ukrainan sota alkoi.

Raportin mukaan kymmenet 76. laskuvarjojääkäridivisioonan sotilaat lopettivat yhteydenpidon läheistensä kanssa elokuun puolivälissä. Samoihin aikoihin presidentti Vladimir Putin myönsi yksikölle palkinnon ”onnistuneesta sotilaallisten tehtävien suorittamisessa”.

Kitsatkinin VKontakte-profiilissa julkaistiin elokuun 22. päivänä hänen vaimonsa allekirjoittama päivitys, jossa ”rakkaat ystävät” kutsutaan miehen hautajaisiin.

Raportin perusteella Kitsatkinin tarina on kuitenkin muita menehtyneitä monimutkaisempi. Media sai vihiä hänen hautajaisistaan ja toimittajat alkoivat soitella miehen omaisille. Raportin mukaan kaikki saivat saman vastauksen Kitsatkinin vaimolta. Mies oli hänen mukaansa todellisuudessa elossa ja VKontakte-sivusto hakkeroitu. Esimerkiksi Echo Moskvy sai myös puhua puhelimessa Kitsatkiniksi esittäytyneelle henkilölle.

Raportissa huomautetaan, että Kitsatkinin hauta löytyy kuitenkin Pskovin sotilashautausmaalta. Miesjoukko ajoi hautoja elokuussa kuvanneen venäläisen toimittajaryhmän pois paikalta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)