Verkkouutiset

Hän soluttautui Pohjois-Korean eliittiyliopistoon – ”he eivät edes tiedä mikä Internet on”

Pohjois-Korean yliopisto-opiskelijat elävät valheiden ja äärimmäisen kontrollin keskellä, kertoo ABC News.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Journalisti Suki Kim soluttautui vuonna 2011 opettajaa esittäen Pohjois-Korean maineikkaimpiin lukeutuvaan Pjongjangin tieteellis-teknilliseen yliopistoon. Kävi ilmi, että opiskelijoiden koko elämä perustui valheisiin, salailuun ja äärimmäiseen kontrolliin.

Kimin mukaan yliopistoa vartioivat aseistetut joukot ja turvamiehet valvoivat opiskelijoita koko ajan. Opiskelijat eivät saaneet poistua kampusalueelta ja opettajatkin saivat lähteä ulos vain käydäkseen ihailemassa ”Suuren Johtajan” muistomerkkejä.

Kaikki opiskelijoille sallittu tieto oli Kimin mukaan äärimmäisen rajoitettua ja opiskelijat tarkkailivat toisiaan jatkuvasti, joten jos joku tiesikin jotain, mitä hänen ei kuulunut tietää, tämä ei koskaan voinut näyttää sitä.

Toisinaan Kim kuitenkin huomasi, että jotkut opiskelijat tiesivät asioita Pohjois-Korean ulkopuolisesta maailmasta. Kerran esimerkiksi yksi Kimin oppilaista, 19-vuotias poika, vahingossa lipsautti pitävänsä rock’n roll-kappaleiden laulamisesta. Poika jäätyi saman tien kauhusta.

– Hän pysähtyi, laski katseensa ja vilkaisi välittömästi ympärilleen nähdäkseen, oliko kukaan kuullut. Silkka kauhu, jonka näin hänen kasvoillaan… se oli välitön reaktio, Kim kertoo.

Kimin mukaan normaalisti hyväksyttävää on laulaa ainoastaan lauluja, jotka kertoivat ystävyydestä tai Pohjois-Korean silloisesta johtajasta Kim Jong-ilistä.

Esseiden kirjoittaminen oli yliopisto-opiskelijoille mahdotonta.

– Esseiden kirjoittamisessa on kyse omien argumenttien esittämisestä ja niiden tukemisesta todistusaineistolla, kriittisestä ajattelusta. He eivät kyenneet siihen, Kim kertoo.

Kimin oppilaat olivat kuulleet Harry Potterista, mutta eivät tienneet, mikä on Internet.

– He olivat tieteellis-teknillisen yliopiston opiskelijoita – ja vuonna 2011 he eivät tienneet, mikä on Internet, hän sanoo.

Suki Kim myös huomasi, että opiskelijat valehtelivat helposti ja jatkuvasti.

– He saattoivat esimerkiksi sanoa, että soittelivat usein kotiin, vaikka tiesin, että he eivät saaneet pitää yhteyttä perheisiinsä. Tai he kertoivat minulle, että viidennellä luokalla he olivat kloonanneet kaniinin, mikä on täysin mahdotonta, Kim kertoo.

– Toisinaan mietin, mahtoivatko he edes tietää eroa totuuden ja valheiden välillä. Kun alkaa miettiä, niin koko heidän elämänsähän perustuu valheisiin, hän jatkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)