Verkkouutiset

Mellakka Unkarin rajalla: Sadat pakolaiset pyrkivät maahan väkisin

Sadat pakolaiset yrittivät tunkeutua Unkarin Serbian vastaiselle rajalle pystyttämän aidan lävitse.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Avatkaa! Avatkaa! Avatkaa”, monisatapäinen pakolaisjoukko huusi New York Timesin mukaan.

Lehti kertoo unkarilaisten mellakkapoliisien avanneen tulen vesitykeillä ja käyttäneen kyynelkaasua keskiviikkona, kun sadat pakolaiset yrittivät murtautua läpi Unkarin ja Serbian väliselle rajalle pystytetystä aidasta.

Brittilehti Telegraphin live-seurannan mukaan Unkariin pyrkineet olivat heitelleet poliisia kivillä ja muilla esineillä. Paikalla olleiden toimittajien tviitit (alla) antavat kuvan tapahtuneesta. Erään toimittajan mukaan paikalla sytytettiin myös tulipaloja.

Unkari päätti hiljattain sulkea rajansa Serbiasta maahan pyrkiville pakolaisille. Viranomaisille on myös annettu tarpeen vaatiessa lupa turvautua voimakeinoihin laittomasti maahan pyrkivien torjumiseksi.

Rajalle pystytetyn aidan turmelemisesta tai maahan tunkeutumisesta päätyy oikeuden eteen. Kiinni otettuja on kertynyt vuorokaudessa jo yli 500.

Päätös rajan sulkemisesta on saanut monet alueelle tulleet turvapaikanhakijat etsimään kiertoteitä esimerkiksi Kroatiasta. Silti Serbian puolelle rajaa kertyy yhä enemmän väkeä.

Horgosin rajakaupungissa turvapaikanhakijat asuvat väliaikaisissa teltoissa. Ihmisiä on satoja ja lisää virtaa jatkuvasti. Vesipisteitä on kaksi ja vessoja 11.

”Toivon, että raja aukeaa. Minä odotan. Ehkä rouva Merkel tulee avaamaan sen. Unkarin hallituksella ei ole järkeä eikä sydäntä. Eivätkö he näe kaikkia näitä perheitä? Meille ei ole täällä mitään. Täällä haisee ja täällä on likaista”, 23-vuotias Mohamed Afar toteaa New York Timesille.

Hän on paennut Syyrian Damaskoksesta ja toivoo Saksan liittokanslerin ratkaisevan rajalla vallitsevan pattitilanteen. Afar kertoo lähteneensä Eurooppaan yhdessä 13 sukulaisensa kanssa sen jälkeen, kun pommi tuhosi hänen omistamansa kaupan. Nyt he asuvat hylätyssä rakennuksessa rajan tuntumassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)