Verkkouutiset

Liettua alkaa tuoda kaasua Norjasta – Venäjä-riippuvuus vähenee

"On tervetullutta, että saamme vaihtoehdon venäläiselle kaasulle."
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liettualainen energiayhtiö Litgas on tehnyt kaasuntoimitussopimuksen norjalaisen Statoilin kanssa. Viisivuotisen sopimuksen nojalla Statoil tuo vuosittain 540 miljoonaa kuutiometriä kaasua Liettuaan, kertoo liettualainen Delfi-lehti.

Liettua maksaa kaasusta norjalaisyhtiölle arviolta 725–870 miljoonaa euroa. Kaasun hinta riippuu maailmanmarkkinahintojen kehityksestä.

Kaasu tuodaan laivoilla nestemäisessä muodossa. Liettuan Klaipėdaan rakennetaan parhaillaan LNG-terminaalia, jonne kaasu toimitetaan. LNG on lyhenne sanoista liquefied natural gas, joka viittaa nestetytettyyn maakaasuun.

Liettua käyttää vuosittain kolme miljardia kuutiometriä kaasua, joka tuodaan Venäjältä. Statoil-sopimuksen seurauksena Liettua uskoo saavansa käsiinsä neuvotteluvaltin, jonka avulla se voi neuvotella hintoja halvemmiksi venäläistoimittajien kanssa.

– On tervetullutta, että saamme vaihtoehdon venäläiselle kaasulle, koska se vähentää riippuvuuttamme Venäjästä ja vahvistaa Liettuan neuvotteluvoimaa Venäjään päin, sanoo Vilnan yliopiston politiikan tutkija Ramūnas Vilpišauskas.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)