Rajavalvonta lisäämässä riskinottoa - jopa 200 000 turvapaikanhakijaa odottaa Libyassa

Euroopan unioni pyrkii kuumeisesti tiukentamaan rajavalvontaa Kreikassa, mutta sen uskotaan lisäävän painetta ja riskinottoa muilla tuloreiteillä.

  • LKS 20160129 NIM; Migrants and refugees wait for security check after crossing the Macedonian border into Serbia, near the village of Miratovac, on January 29, 2016. More than one million migrants and refugees crossed the Mediterranean Sea to Europe in 2015, nearly half of them Syrians, according to the UN refugee agency, UNHCR. The International Organisation for Migration said las week that 31,000 had arrived in Greece already this year. / AFP / ARMEND NIMANI - LEHTIKUVA / AFP

    Rajavalvonnan tiukentamisen uskotaan muuttavan saapumisreittien painopistettä.

    ()

Kreikan ja Turkin välisen rajavalvonnan lisääminen pakolaisvirran hallitsemiseksi on muuttamassa tuloreittien painopistettä, kertoo saksalaislehti Die Welt.

Asiantuntijoiden mukaan Egeanmeren tiukempi valvonta on ohjaamassa turvapaikanhakijat ottamaan isompia riskejä ja pyrkimään Eurooppaan Välimeren tai Mustanmeren kautta. Myös esimerkiksi reitti Georgian ja Venäjän kautta saattaa kasvattaa suosiotaan.

Lehden tiedustelulähteiltä saamien tietojen mukaan Libyassa on jo 150 000 - 200 000 turvapaikanhakijaa odottamassa parempaa säätä Välimeren ylittämiseksi. Suurin osa heistä on peräisin Eritreasta, Nigeriasta ja Somaliasta. Syyrialaisten osuuden uskotaan kuitenkin nousevan.

Rajojen tiukennettu valvonta saattaakin asiantuntijoiden mukaan keventää vaellusliikkeen tuomaa painetta, mutta ei tule poistamaan sitä kokonaan. Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier on ehdottanut yhtenä ratkaisuna Syyriaan perustettavia suoja-alueita, jossa pakenevaa siviiliväestöä voitaisiin suojella.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.