Verkkouutiset

Näissä maissa turvapaikanhakijat saavat eniten rahaa – ihmissalakuljettajatkin tuntevat listan

Turvapaikanhakijoille maksettavien raha-avustusten määrä vaihtelee Euroopassa nollasta 800 euroon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saksalainen Die Welt -lehti on tehnyt vertailun turvapaikanhakijoille maksettavien rahallisten avustusten määrästä eri Euroopan maissa.

Die Welt on kasannut tiedot Frontexin listasta ja kyselystä Euroopan integraatioverkostolle. Ihmissalakuljettajat käyttivät aiemmin Frontexin salaiseksi luokiteltua listaa ohjenuorana, mihin maihin turvapaikanhakijoiden kannattaa mennä. Lehden mukaan se sai esimerkiksi Tanskan alentamaan turvapaikanhakijoille maksettavaa rahasummaa.

Selvityksen mukaan korkein summa maksetaan Tanskassa. Rahallinen avustus on Tanskassa peräti 800 euroa kuukaudessa.

Vertailujen tekeminen erityisen vaikeaa siksi, että useissa maissa turvapaikanhakijalle maksettavasta rahasta vähennetään esimerkiksi majoitus- ja ruokakulut. Näin on esimerkiksi Tanskassa, jossa lehden mukaan raha oli vielä 1 400 euroa ennen syyskuun alkua.

Suomen avustuksen suuruudeksi Die Weltin lista arvioi 85–290 euroa. Maahanmuuttoviraston mukaan kuitenkin vastaanottorahan suuruus on tällä hetkellä 92,64–316,07 euroa riippuen siitä, tarjotaanko ateria vastaanottokeskuksissa. Die Weltin tiedot ovat siis osittain vanhentuneita.

Avokätisiä ovat Die Weltin listan mukaan myös Norja (400 euroa), Saksa (352 euroa) ja Ranska (330,30 euroa). Turvapaikanhakijoiden suosimassa Ruotsissa rahan suuruus on lehden arvion mukaan kuitenkin vain 177 euroa.

Kitsaimmin rahaa jakavat maat, joihin turvapaikanhakijat saapuvat ensimmäisinä. Kreikka ei maksa turvapaikanhakijoille mitään, eikä myöskään Italia, jos hakija on majoittuneena vastaanottokeskukseen. Itä-Euroopan maissa avustuksen suuruus on korkeintaan muutaman kymmenen euroa kuukaudessa.

Saksalainen EU-komissaari Günther Öttinger on vaatinut, että turvapaikanhakijoille maksettavat avustukset asetettaisiin samansuuruisiksi kaikissa EU-maissa, jotta turvapaikanhakijat eivät valitsisi kohdemaataan avustuksen suuruuden perusteella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)