Verkkouutiset

Vuoden saldo: yli 4300 kristittyä surmattu, tuhat kirkkoa tuhottu

Eri maissa vähemmistönä olevat kristityt ovat yhä suuremmassa vaarassa ja ilmiö näyttää kasvavan, kertoo World Watch Monitor-sivusto.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Erityisen vaarallista on olla ja tunnustautua kristityksi Lähi-idässä ja Afrikassa.

Kenian Garissan yliopiston verilöyly ei ollut mitenkään poikkeuksellinen. Jihadistiterroristit erottelivat muslimeita ja kristittyjä, jälkimmäiset tapettiin heti.

Kristityt ovat maalitauluna etenkin Keski-Afrikan tasavallassa, Nigeriassa, Sudanissa, Libyassa, Syyriassa ja Irakissa.

Open Doors International –järjestön mukaan painostus kirkkoja vastaan on vähentynyt viime vuonna 11 maassa, pysynyt ennallaan seitsemässä, mutta pahentunut 29 maassa. World Watch Monitorin mukaan viime vuonna sai varmuudella surmansa uskonsa vuoksi 4334 kristittyä ja yli tuhat kirkkoa tai uskonnon harjoittamispaikkaa tuhottiin.

Hyökkäys kristittyjä vastaan on maailmanlaajuinen Pohjois-Koreasta alkaen, mutta pahimpia ovat Nigeria, Syyria, Keski-Afrikan tasavalta ja Kenia, eli maat, joissa on voimakkaita jihadistijärjestöjä kuten Boko Haram, Isis ja Al Shabaab.

Asiaan on kiinnittänyt huomiota myös Vatikaani. Viime viikon perjantaina Vatikaanin pysyvä tarkkailija YK:ssa, arkkipiispa Bernardito Auza vetosi Radio Vaticanan mukaan turvallisuusneuvostoon Lähi-idän kristittyjen suojelemiseksi. Vatikaanin mukaan alueen kristityt pelkäävät henkensä puolesta.

Myös paavi Franciscus muisti maailmalla vainottuja kristittyjä palmusunnuntain messussa Pietarinkirkon aukiolla.

– Ajattelemme veljiämme ja siskojamme, joita vainotaan siksi, että he ovat kristittyjä. He ovat aikamme marttyyrejä, paavi sanoi Radio Vaticanan mukaan. Hän toisti asian myös messussaan tänään lauantaina.

Jotkut muslimijohtajat kuitenkin huomauttavat, että mitään ”pyhää sotaa” kristittyjä vastaan ei ole käynnissä. Esimerkiksi pariisilainen imaami Hassen Chalghoumi totesi Charlie Hebdo-lehteen tehdyn iskun jälkeen, että 95 prosenttia terrorismin uhreista on muslimeja.

Huomio perustuu amerikkalaisen National Counter-Terrorism Centerin vuonna 2011 julkaisemaan tutkimukseen, jonka mukaan 82-97 prosenttia kyseistä vuotta edeltävän viiden vuoden aikana terrori-iskuissa surmansa saaneista oli muslimeja – sikäli kuin uhrien uskonnollinen vakaumus oli varmasti tiedossa.

Asiasta kertoi sanomalehti La Stampa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)