Verkkouutiset

Amerikkalaismedia vieraili Itä-Ukrainan separatistien luona: meitä opasti suomalainen

Janus Putkonen on väitetysti ensimmäinen Donetskin ”kansalaisuuden” saanut ulkomaalainen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Toimittaja Jake Hanrahan kertoo tästä löytyvässä Vice Newsin reportaasissaan vierailustaan Itä-Ukrainan Donetskin separatistialueelle. Hänen mukaansa totuutta on siellä mahdoton erottaa valheista.

Hanrahan kertoo Venäjä-mielisten separatistien suostuneen toimittajan vierailuun sillä ehdolla, että hän suostuisi kiertämään alueella vain paikallisen esiliinan kanssa. Tämä esiliina oli suomalainen Janus Putkonen. Jake Hanrahanin mukaan valvojia kutsuttiin virallisesti ”oppaiksi”.

Putkonen on Hanrahanin mukaan Donetskin kansantasavallaksi (DNR) julistautuneen separatistialueen ulkomaan mediavastaava.

– Hänellä oli mukanaan pieni joukkio Donetskin väkeä. Maria, hänen assistenttinsa/kääntäjänsä/tyttöystävänsä, alasinpäinen mies, joka ei puhunut ja Vittorio Rangeloni, 24-vuotias italialainen kommunisti, joka käytti 3 000 euron säästönsä muuttaakseen Donetskiin, Hanrahan kirjoittaa.

Vice kertoo, että Donetskiin on virrannut vähitellen eurooppalaisia kommunisteja.

– Putkonen oli eräs ensimmäisistä. Hän on Suomesta, eikä puhu venäjää eikä ukrainaa – eikä ole myöskään yrittänyt oppia niitä.

Jake Hanrahanin mukaan Verkkomedia-vaihtoehtouutissivustoa aiemmin pyörittänyt Putkonen perusteli muuttoaan alueelle sillä, että siellä ”valta annetaan takaisin kansalle”.

Suomalaismiehestä tuli sittemmin ensimmäinen ulkomaalainen, joka sai DNR:n ”kansalaisuuden”. Vice kuvaa Putkosen roolia hämäräksi.

– Hän kuvaa itseään ”neuvostoliittolaiseksi” ja johtaa nyt DNR:n virallista DONi News –tietotoimistoa, separatistista, englanninkielistä propagandakanavaa. Se on länsivastainen, faktavastainen ja täysin Venäjä-myönteinen, jutussa luonnehditaan.

Reportaasissa kerrotaan Putkosen halveksuvan Eurooppaa, mutta sanovan silti rakastavansa Suomea, vaikka maan hallitus onkin hänen vihollisensa.

Vice kuvaa Putkosta ”entiseksi saippuasarjanäyttelijäksi ja toimittajaksi”, joka on jotenkin löytänyt itselleen sijan kapinoivassa separatistivaltiossa.

Janus Putkonen kierrätti Vicen toimittajaa asepukuun pukeutuneena. Hanrahan vietiin muun muassa tapaamaan iäkästä naista, jonka talon Ukrainan joukkojen ampuma kranaatti oli väitetysti tuhonnut. Tilanne vaikutti hänen mukaansa lavastetulta.

Naisen pöydällä oli sopivasti paikallinen sanomalehti, jonka kannessa komeili alueen ”pääministeri” Aleksander Zahartsenko. Nainen alkoi kiitellä ja kehua Donetskin johtajaa. Hanrahanin mukaan näytti kuitenkin siltä, ettei nainen tunnistanut pääministeriään. Sitten rouva lipsautti Putkosen ja hänen italialaiskumppaninsa tuoneen hänelle ”väärän lehden”.

Donetskin lentokentällä Hanrahan pääsi tapaamaan Sergei Lim -nimistä Venäjän kansalaista, joka kertoi sotivansa Donetskin armeijassa.

– Tällä hetkellä paikalla on vain vakituinen armeija. Kapinallistaistelijoita (militia) ei ole enää. Olemme sotilasyksikkö ja meillä on komentajat, jotka antavat meille käskyjä ja toimittavat meille aseita, Lim totesi.

Kun Vice kysyi, minkä maan armeijasta sotilas puhui, oli hän hetken hiljaa.

– Kaikki on nyt virallista. Meillä (DNR:llä) on omat asevoimat, Lim lopulta vastasi.

Toimittaja vietiin myös etulinjaksi kerrottuihin asemiin, jotka sijaitsivat väitetysti vain 300 metrin päässä Ukrainan joukoista. Siellä kuultiin tykistökeskityksen ääniä. Jake Hanrahanin mukaan tämäkin tilanne vaikutti Donetskin mediaväen lavastamalta.

– Donetskissa ei missään vaiheessa ollut oikein selvää, mikä oli totta ja mikä pelkkää teatteria. Tässä mielessä Donetskin kansantasavalta tuntuu pikemminkin valtiolta, jota revitään väkisin rautaesiripun taakse kuin vapautetulta maalta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)