Verkkouutiset

Tappava lihansyöjätauti leviää ISIS-alueilla – satoja tartuntoja

Syyrian maaseudulla leviävän taudin takana ovat kaduille jätetyt ruumiit.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kurdien punaisen puolikuun johtajan Dilqash Isan mukaan leishmaniaasi leviää nopeasti Syyrian maaseudulla.

”Leviämisvauhdin takana ovat ISIS-järjestön hirmuteot, kuten viattomien ihmisten tappaminen ja heidän ruumiidensa heittäminen kaduille”, Isa kertoo Rudawille.

ISIS:n taistelijoiden tiedetään usein jättävän valtaamissaan kaupungeissa ja kylissä surmaamansa ihmisten ruumiit esille keskelle katuja.

Verkkouutiset on kertonut aiemmin tässä, kuinka tauti on piinannut jihadisteja myös ISIS:n pääkaupungissa Syyrian Rakkassa.

Leishmaniaasi on loisen aiheuttama sairaus, joka leviää hietakärpästen pureman välityksellä. Tautiin sairastuu noin 2 miljoonaa ihmistä ja kuolee noin 20 000-50 000 ihmistä vuosittain. Taudin yleisin muoto aiheuttaa puremakohtaan avoimen haavan, jonka parantuminen voi kestää kuukausista vuoteen.

Taudin vaarallisemmassa muodossa loiset valtaavat koko elimistön, erityisesti maksan ja pernan. Tauti on hoidettavissa yksinkertaisella lääkehoidolla.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan sisällissota on pitkälti romahduttanut Syyrian terveydenhuoltojärjestelmän, eikä tautiin kyetä puuttumaan etenkään ISIS-alueilla, joilla avustustyöntekijöitä ei ole.

”Meillä ei ole aiemmin ollut tietoa tästä tappavasta taudista. Olemme taistelleet täällä kohta neljä vuotta. Tämä tauti on käytännössä syntynyt Tal Hamisin, Honin ja Qosan konfliktialueilla”, eräs kurditaistelija kertoo.

Tauti havaittiin ensi kertaa Syyriassa syksyllä 2013. Seuraavan vuoden kesään mennessä siihen oli sairastunut ainakin 500 ihmistä. Nykyisiä uhrilukuja ei tiedetä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)