Verkkouutiset

Tappava lihansyöjätauti piinaa ISIS-taistelijoita

Sadat ISIS-taistelijat ovat saaneet leishmaniaasi-tartunnan, joka voi hoitamattomana johtaa kuolemaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Leishmaniaasi on loisen aiheuttama sairaus, joka leviää hietakärpästen pureman välityksellä. Tautiin sairastuu noin 2 miljoonaa ihmistä ja kuolee noin 20 000-50 000 ihmistä vuosittain. Taudin yleisin muoto aiheuttaa puremakohtaan avoimen haavan, jonka parantuminen voi kestää kuukausista vuoteen.

Taudin vaarallisemmassa muodossa loiset valtaavat koko elimistön, erityisesti maksan ja pernan. Tauti on hoidettavissa yksinkertaisella lääkehoidolla.

Useiden tietolähteiden mukaan tartunnan saaneet ihadistit ovat kuitenkin kieltäytyneet hoidosta, mikä on johtanut taudin laajaan leviämiseen, kertoo Digital Journal. Taudin kerrotaan leviävän etenkin ISIS-järjestön pääkaupunkina toimivassa Raqqan kaupungissa.

Leishmaniaasi alkoi levitä sodan runtelemassa Syyriassa viime vuonna. Muun muassa järjestö Lääkärit ilman rajoja yritti hillitä taudin leviämistä. Nyt kun avustusjärjestöt ovat jättäneet Syyrian ISIS:n takia, leishmaniaasi- tartunnan saaneita hoitavat syyrialaiset lääkärit, joilla ei ole juuri kokemusta taudin hoidosta.

Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut Syyrian terveydenhoitojärjestelmän romahtaneen vuosien sotimisen jäljiltä. Arviolta 64 prosenttia Syyrian sairaaloista on vahingoittunut, tuhoutunut tai suljettu. Terveydenhuollon tilannetta pahentaa entisestään, että ISIS pakottaa maan lääkäreitä muuttamaan käytäntöjään Shariaan vedoten. ISIS on esimerkiksi kieltänyt muun muassa keisarinleikkaukset.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)