Virolaiskansanedustaja väittää: Venäjä houkutteli tuhansia jihadisteja Isisiin

Virolainen kansanedustaja sanoo Venäjän radikalisoineen tarkoituksella Syyrian tilanteen.

  • LKS 20150911 - MI04; Smoke rises in the distance behind an Islamic State (IS) group flag and banner after Iraqi Kurdish Peshmerga fighters reportedly captured several villages from IS group jihadists in the district of Daquq, south of the northern Iraqi multi-ethnic city of Kirkuk on September 11, 2015. An Iraqi officer said that the operation was launched in the morning with support from international coalition aircraft, and has succeeded in retaking ten villages from IS. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / MARWAN IBRAHIM

    Isis hallitsee suuria alueita Syyriassa.

    ()

Kansanedustaja ja entinen Viron turvallisuuspalvelun johtaja Erik-Niiles Kross kirjoittaa Postimees-lehdessä Venäjän strategiasta Syyriassa ja Lähi-idässä. Terrorisminvastaisen sodan verukkeella Venäjän on tarkoitus kasvattaa valtaansa alueella.

Krossin mukaan Venäjän strategiaan on sisältynyt Syyrian tilanteen hämmentäminen houkuttelemalla alueelle jihadisteja Kaukasukselta.

"Venäjän turvallisuuspalveluilla oli tshetsheeneille yksinkertainen viesti: 'Me joko tapamme teidät kaikki, tai te lähdette autiomaahan haalimaan rikkauksia ja ikuista kunniaa", Kross kirjoittaa.

Venäjän toimista jihadistien houkuttelemiseksi Isisin riveihin on kirjoittanut myös venäläinen oppositiolehti Novaja Gazeta.

Krossin mukaan Isisin riveissä oli vuoden 2013 loppuun mennessä tuhansia Venäjältä tulleita taistelijoita. Hänen mukaansa nämä radikalisoivat Syyrian sisällissodan ja neuvottelivat jihadistien yhdentymisen Irakin islamistien kanssa. Kross muistuttaa myös, että Saddam Husseinin aikaiset sunnikomentajat opiskelivat aikoinaan Neuvostoliiton sotilasakatemioissa. Useat näistä sunnikomentajista ovat sittemmin liittyneet Isisin riveihin.

Krossin mukaan Venäjän strategiana on ollut hämmentää tilannetta niin, ettei Yhdysvallat ole osannut päättää enää, mitä tehdä Syyrian tilanteen suhteen. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa Venäjä voi tällä hetkellä esiintyä alueen voimakkaimpana "terrorisminvastaisena" toimijana yhdessä Iranin ja Syyrian presidentti Bashar al-Assadin kanssa.

"Venäjän propagandakoneisto luo tällä narratiivin, jossa terrorisminvastaisen sodan johtavat voimat ovat Moskova, Damaskos ja Teheran samalla kun Washington ja Bryssel tulevat kaukana perässä", Kross kirjoittaa.

Samalla Venäjä on vetänyt joukkojaan Ukrainan rajalla ja näyttää pyrkivän tilanteen rauhoittamiseen Ukrainassa. Krossin mukaan Venäjän tavoitteena on saada länsi unohtamaan Venäjän toimet Ukrainassa ja saada länsi purkamaan pakotteet uuden terrorismin vastaisen liittouman myötä.

Tämän lisäksi Venäjä yrittää Krossin mukaan käyttää hyväkseen Lähi-idän sunnimaiden uutta epäluuloa Yhdysvaltoja kohtaan. Sunnimaat eivät nimittäin ole katsoneet shiiajohtoisen Iranin ydinsopimusta hyvällä. Kross huomauttaa, että Venäjä on laajentanut sotilas- ja ydinenergiayhteistyötä Egyptin kanssa ja lisännyt energiapolitiikan koordinaatiota Saudi-Arabian kanssa ja aloittanut ydinvoimaloiden rakentamisneuvottelut Jordanian kanssa.

Kross varoittaa, että lännen osallistuminen Venäjän johtamaan "terrorisminvastaiseen rintamaan" tarkoittaisi, että Yhdysvallat ajetaan nurkkaan ja Venäjä nousee alueelliseksi supervallaksi Lähi-idässä. Syyriaa Kross kuvaa Moskovan rakentamaksi geopoliittiseksi ansaksi.

"Tyrannien liittokuntaan osallistumisen sijaan, ainoa vaihtoehto on Venäjän Syyrian toimien päättäväinen vastustaminen", Kross toteaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.