Verkkouutiset

Vladimir Putinin bluffi – Venäjä on uhka vain, jos sitä pitää sellaisena

Venäjä on päässyt amerikkalaisasiantuntijan mielestä uuteen asemaan taktikoinneilla ja huijauksella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Professori Mark Galeotti muistuttaa National Interestissä Venäjän olevan taantuva valtio, osin uudistettu ja osin seisahtunut palanen särkynyttä ja käytettyä imperiumia.

Vladimir Putin kuitenkin on rakentanut ulkopolitiikan täydelliseksi röyhkeällä sisulla, taktikoinnilla ja bluffilla. Ei hänen tavoitteenaan ole ollut rakentaa uudelleen Neuvostoliitto 2,0:aa eikä levittää mitään ideologista sanomaa ulkomaille. Hänen tavoitteenaan on pikemminkin ollut pakottaa tai suostutella ulkomaailma noudattamaan hänen tahtoaan, sallia hänen ottaa etupiiri ja vapauttaa Venäjä maailmanjärjestyksen niistä vaikutuksista joita hän pitää rajoittavina, kansainvälisestä laista ihmisoikeuksiin, Mark Galeotti kirjoittaa.

Galeottin mielestä Putin haluaa näyttää tarpeeksi pelottavalta, jotta länsi päättäisi että on paras ja helpointa antaa hänen tehdä mitä haluaa.

Kirjoittajan mielestä lepyttelyä viisaampi, turvallisempi ja kunniallisempi ratkaisu olisi antaa Baltian maille ja muille etulinjan maille kaikki takuut myös kuuman sodan riskin uhalla.

– Venäjällä ei ole alueellista intressiä Baltian maihin. Viro ei ole Krim. Venäjä epäilemättä painostaa poliittisesti ja sotilaallisesti Baltian maita – mutta aivan kuten Putin puuttui Ukrainan Donbassiin, ei maanvaltauksena, vaan yrityksenä saada Kiova suostumaan Moskovan ylivaltaan.

Galeottin mielestä Putin painostus Baltian maita kohtaan on keino, ei tarkoitus. Hän yrittää jakaa ja tyrmistyttää länttä.

– Ei ole vakavaa halua aloittaa sotaa lännen kanssa pienten maiden liittämiseksi, joiden pääluonnonvara ovat niiden ihmiset, jotka suhtautuvat osoitetun vihamielisesti Venäjän alamaisiksi tulemiseen, kirjoittaja uskoo.

Mark Galeottin mielestä tällä hetkellä länsi kokee vain trollausta ja testausta. Niin kauan kuin länsi pysyy yhtenäisenä, se on turvassa. Konfliktin riski sen sijaan kasvaa dramaattisesti heti, kun annetaan ymmärtää, että jokin Venäjän aggressio olisi hyväksyttävissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)