Verkkouutiset

Brittitutkija: Näin Venäjä repii Naton hajalle – Suomen apua tarvitaan

"Turvallisuusriski Baltian maissa on suurin yksittäinen Atlantin liittoon kohdistuva uhka."
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Länsimaiden kohtalo riippuu siitä, pystyykö Venäjä painostamaan Baltian maita tai jopa hyökkämään niihin. Ne ovat meidän etulinjamme, sanoo brittiläinen Edward Lucas, entinen toimittaja ja tutkija Centre for European Policy Analysis -laitoksessa.

– Meidän kohtalomme on sidottu heidän kohtaloonsa. Jos Baltian maita nöyryytetään tai jos niihin hyökätään, Nato menettää uskottavuutensa yhdessä yössä. Se olisi valtava voitto Venäjälle, Lucas kirjoittaa analyysissään, joka on julkaistu liettualaisessa Delfi-lehdessä.

Hänen mukaansa maantiede on Baltiaa vastaan. Ne ovat kapea kaistale, jossa asuu vähän ihmisiä, eikä niillä ole luonnollista rajaa Venäjän kanssa. Ne ovat myös riippuvaisia venäläisestä kaasusta, ja niissä on suuri venäläisvähemmistö.

– Turvallisuusriski Baltian maissa on suurin yksittäinen Atlantin liittoon kohdistuva uhka, Lucas kirjoittaa.

Hän ehdottaa, että Nato-maat perustavat pysyvän tukikohdan Puolaan ja sijoittaa joukkojaan Baltian maihin. Hän ennustaa, että Venäjä ei tule pitämään tästä, mutta toteaa, että Naton pitää puolustautua kasvanutta Venäjän-uhkaa vastaan.

– On paljastavaa, että Kreml on tyytymätön, kun sen naapurimaiden puolustus on vahva.

Lucasin mukaan Nato ei voi puolustaa Baltian maita ilman Suomen ja Ruotsin tukea. Toisin kuin Baltian maat, ne eivät kuulu Natoon.

– Meidän täytyy tehdä kaikkemme, jotta voimme lisätä yhteistyötämme. Rikkaita, hyvin johdettuja maita, joissa on erinomainen tiedustelu ja vahvat strategiset perinteet, ei ole nyky-Euroopassa liikaa, Lucas sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)