Autistisia nuoria palkataan armeijan tiedusteluun

Israelin armeija palkkaa kuva-analyytikoiksi nuoria, joilla on autismi, kertoo The Atlantic.

  • LKS 20140312 LKS 20131112  LKS 20110225 - Mies tietokoneella 25. helmikuuta 2009. Eduskunta äänestää kiistellystä Lex Nokia -laista ensimmäisen kerran 25. helmikuuta 2009. Istunnossa päätetään lakiesityksen sisällöstä. Sähköisen viestinnän tietosuojalaki. ... A man working in the computer server room.
 LEHTIKUVA Mikko Stig

    Autistiset ihmiset saattavat kiinnittää muita enemmän huomiota pieniin yksityiskohtiin.

    ()

Israelin armeijan tiedusteluyksikkö on alkanut ottaa palvelukseensa Unit 9900 -yksikköön nuoria, joilla on autismi. Nuorilla on keskimääräistä herkemmät aistit ja he huomaavat muita helpommin yksityiskohtia, jotka jäävät toisilta huomaamatta.

Nuorten tehtävänä on toimia kuva-analyytikkoina tarkkaillen tietokoneruuduilta satelliittikuvia ja etsien niistä epäilyttäviä kappaleita tai liikkeitä.

Autistiset ihmiset kiinnittävät usein huomiota pieniin yksityiskohtiin kokonaiskuvan sijaan, joten kuvien yksityiskohtainen tarkkailu sujuu nuorilta luonnostaan. Monille ruutujen tarkka seuraaminen tuntikausien ajan voisi olla rasittavaa työtä, mutta nuorten mielestä se on rentouttavaa ja ikään kuin eräänlainen harrastus.

Työsuhde hyödyttää molempia osapuolia. Armeija saa käyttöönsä nuorten erityiskyvyt ja nuoret pääsevät osaksi yksikön maailmaa, joka muuten saattaisi olla heiltä suljettu.

Tiedusteluyksikössä työskentelevä nimimerkkiä E. käyttävä 21-vuotias mies esimerkiksi kertoo olleensa pettynyt, kun 18-vuotiaana sai kuulla olevansa autismin takia vapautettu asepalveluksesta. Vuotta myöhemmin hän kuitenkin kuuli, että armeija oli aiemminkin palkannut autisteja kuva-analyytikoiksi ja päätti itse hakea töihin yksikköön.

Yksikköön töihin hakevat nuoret käyvät läpi kolmivaiheisen kurssin, jossa testataan heidän soveltuvuuttaan kuva-analyytikoksi, kykyä sopeutua armeijan tiukkaan rytmiin ja varmistetaan, että he eivät työntekijöinä aseta itseään tai operaatioita riskiin. Armeijan säännölliseen rytmiin tottuminen on kuitenkin monelle ollut helppoa, sillä autisteille ihmisille on ominaista nauttia säännönmukaisuudesta ja samanlaisena toistuvasta päivärytmistä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.