Verkkouutiset

Anders Borg: Ruotsin asuntokupla puhkeaa ja vie talouden mukanaan

Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg varoittaa asuntokuplan seurauksista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Anders Borgin mukaan on vain ajan kysymys milloin asuntojen hinnat romahtavat Ruotsissa ja velkaantuneet kotitaloudet vetävät maan talouden alas mukanaan.

”Asuntojen hinnat putoavat. En näe, miten sen voisi välttää”, Borg totesi tiistaina Dagens Industrin mukaan lehden järjestämässä pankkikonferenssissa.

Hänen mukaansa asuntokuplan väistämätön puhkeaminen johtaa siihen, että velkaantuneet kotitaloudet joutuvat leikkaamaan kulutustaan. Tämä taas iskee lommon Ruotsin kasvuun.

”Merkittävän hidastumisen välttämiseksi tarvittaisiin niin mittava ruotsalaisten asuntomarkkinoiden vapauttaminen, että sitä on mahdotonta toteuttaa. Velkaa on jo liikaa”, Borg sanoi.

Hän odottaa tilanteen kiristyvän, kun korot taas nousevat.

Ratkaisuksi entinen valtiovarainministeri ehdottaa muun muassa vuokrauudistuksia sekä uusiin että jo olemassa oleviin vuokra-asuntokiinteistöihin. Tämä innostaisi hänen mukaansa kiihdyttämään rakentamistahtia. Lisäksi Borg toivoisi, että kaupungeissa sallittaisiin nykyistä korkeammalle rakentaminen ja vähennettäisiin paikallisten asukkaiden valtaa vaikuttaa rakennushankkeisiin.

Hän ei kuitenkaan usko ehdotuksillaan olevan paljoa toteutumisen mahdollisuuksia.

”Minusta vaikuttaa siltä, että useimmat vapaisiin markkinoihin uskovat porvaritkaan eivät pidä siitä, kun joutuvat asumaan rakennustyömaan naapurissa”, Anders Borg sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)