Verkkouutiset

Päätyivätkö aseet islamistien käsiin? Yhdysvallat kadotti satojentuhansien aseiden jäljitystiedot

Yhdysvaltojen valvontaviranomaisen mukaan yli 200 000 Afganistanin turvallisuusjoukoille toimitetusta aseesta puuttuu jäljitystiedot.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tieto käy ilmi Afganistanin jälleenrakennusta valvovan Yhdysvaltain valvontaviranomaisen SIGAR:n (Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction) maanantaina julkaistavasta raportista.

Yhdysvallat on toimittanut Afganistanin turvallisuusjoukoille yhteensä 747 000 asetta tai varustetta. Suurin osa näistä on kiväärejä, pistooleita, konekiväärejä, raketinheittimiä ja haulikoita.

Valvontatietokantaan on rekisteröity 474 823 aseen sarjanumerot. Kuitenkin 43 prosentissa aseista (203 888 asetta) oli puutteelliset tai muiden rekisterimerkintöjen kanssa päällekkäiset tiedot. 24 520 sarjanumeroa oli tietokannassa vähintään kahteen kertaan. 50 304 aseen kohdalla ei ollut laivaus- tai saapumispäivämääriä.

SIGAR:n tekemässä selvityksestä ei kuitenkaan käy ilmi, mihin kadonneet aseet ovat päätyneet. Aseiden puutteelliset jäljitystiedot herättävät pelkoja, että Afganistanin lähialueen islamistitaistelijat olisivat saaneet käsiinsä Pentagonin toimittamia aseita.

The Washington Timesin haastatteleman SIGAR:n johtavan tarkastajan Jeffrey Brownin mukaan aseet ovat hyvinkin saattaneet ”päätyä mustille markkinoille ja päätyä toiseen maahan”.

– Meillä ei ole mitään todisteita tästä, mutta se ei oikeastaan ollutkaan tämän tarkastuksen painopisteenä, Brown sanoi lehdelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)