Verkkouutiset

Ilmiantokulttuuri vahvistuu Venäjällä – ”ihmiset metsästävät toisiaan”

Neuvostoliiton aikaisen ilmiantokulttuurin kerrotaan yleistyvän Venäjällä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ihmiset ovat viime vuosina ottaneet yhä enemmän yhteyttä Venäjän tutkintakomiteaan ilmiantaakseen muita kansalaisia.

Joidenkin venäläisasiantuntijoiden mukaan tilanne muistuttaa 1930-lukua, jolloin Neuvostoliittoa johtanut diktaattori Josif Stalin toteutti laajoja puhdistuksia. Ihmiset ilmiantoivat naapureitaan ja kollegoitaan parantaakseen elinolojaan ja edistääkseen uriaan. Kymmeniä miljoonia ihmisiä lähetettiin vankileireille ja tapettiin.

– Tilanne on liukumassa takaisin vuoteen 1937 ilmiantajineen ja salaisine tietolähteineen, kertoo Institute of Sociology of the Russian Academy of Sciencesin tutkija Irina Khaly.

– Nämä ihmiset eivät edusta enemmistöä, mutta he pyrkivät edistämään uriaan ja saamaan etuja, joten he ovat aktiivisia, Irina Khaly sanoo The Moscow Timesille.

Memorial human rights advocacy groupin johtoon kuuluva Alexander Cherkasov katsoo, että vaikka valveutuneet kansalaiset pyytävät viranomaisia kiinnittämään huomionsa mahdollisiin ekstremisteihin, vallan väärinkäyttöön tai uskonnollisten tunteiden loukkaajiin, kaiken takana on lopulta valtio, joka lähettää olennaisen viestin.

– Huolestuneiden kansalaisten ryhmät aktivoituvat silloin, kun he voivat hyötyä tietystä kampanjasta, Cherkasov toteaa.

Analyytikoiden mukaan viimeisen kahden vuoden aikana on ollut useita tämän kaltaisia kampanjoita, jotka on suunnattu muun muassa ekstermistejä, homoseksuaaleja ja uskonnollisten tunteiden loukkaajia vastaan.

– Valtio viestittää, kenet pitää ottaa kohteeksi ja sitten ihmiset aloittavat metsästämisen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)