Verkkouutiset

Ukrainan naiset rintamalle – ”oluella istuvat miehet voivat pukeutua mekkoon”

Itä-Ukrainan rintamalla taistelee vapaaehtoisia naisia sekä kapinallisten että hallituksen joukkojen riveissä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ennen taistelujen puhkeamista Itä-Ukrainassa Irina toimi jakajana kasinossa. Hän ei ollut ajatellut tarttuvansa aseeseen ja lähtevänsä rintamalle. Nyt hän laittaa henkensä peliin päivittäin.

Irinan taistelijanimi on ”Gaika”. Hän kuuluu Venäjä-mielisten separatistien tykistöyksikköön, joka taistelee Ukrainan hallituksen joukkoja vastaan.

– Naiset, jotka osallistuvat taisteluun, ovat todellisia venäläisnaisia, Gaika sanoo Daily Mailille.

Kokemukset taisteluista suurempaa Ukrainan armeijaa vastaan ovat olleet rankkoja, mutta hän ei kadu päätöstään lähteä rintamalle.

– Haupitsit, suuret ajoneuvot… tulen muistamaan parhaiten varsinkin kaiken melun. Kivuliaat muistikuvat menevät pois.

Gaikan yksikkö, jonka asemapaikka on Donetskin kaupungin ulkopuolella, kuuluu kapinallisten Oplot-pataljoonaan. Yksikössä on yhteensä kuusi naista eri tehtävissä.

Vapaaehtoisia naisia taistelee myös Ukrainan hallituksen puolella. Noin kymmenkunta naista on liittynyt Dnipropetrovskin pataljoonaan, joka taistelee hallituksen joukkojen rinnalla ja jonka päämaja sijaitsee 40 kilometriä Dnipropetrovskin kaupungin ulkopuolella – noin 250 kilometriä Donetskista.

20-vuotias sairaanhoitaja Maria kuuluu pataljoonaan.

– En halunnut osallistua humanitaarisen avun antamiseen, koska siinä ei ole mitään järkeä, jos kukaan ei hae haavoittuneita poikiamme pois. Monet kuolevat, koska kukaan ei ollut hakemassa heitä pois rintamalta. Sitä minä teen, Maria kertoo.

Marian mukaan miehet ja naiset ”elävät, syövät ja taistelevat yhdessä”. Taistelussa Marialla on ainoastaan pistooli ja lääkelaukku. Siten hänen kätensä ovat vapaat, ja haavoittuneiden auttaminen on helpompaa.

Osa naisista taistelee yhdessä aviomiestensä ja poikaystäviensä kanssa. Osa naisista on sinkkuja. Tästä huolimatta naisia kohdellaan kuitenkin samalla tavalla.

Kummallakin puolella taistelevien naisten mukaan miehet kohtelevat heitä tasa-arvoisina, vaikka joskus suhtautuminen heihin on hieman lempeämpää. Naiset eivät juuri kunnioita miehiä, jotka eivät taistele rintamalla.

– Jos mies tulee taistelemaan, hän on mies. Tosimiehet taistelevat. Niiden miesten, jotka istuskelevat kaupungissa olutta siemaillen, pitäisi pukeutua mekkoon. Se on häpeällistä, Gaika toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)