Verkkouutiset

USA:n erikoisjoukot valmistautuvat tuhoamaan ISIS:n, jättipommituksia Libyaan

Yhdysvaltain puolustusministeriö on laatinut sotilaallisen suunnitelman Isiksen tuhoamiseksi Libyassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on esittänyt presidentti Barack Obaman hallinnolle useita sotilaallisia vaihtoehtoja, joiden avulla Yhdysvallat voi hyökätä Libyassa profiiliaan nostavaa Isistä vastaan.

Vaihtoehtoihin kuuluvat muun muassa ilmaiskut Isiksen harjoitusleirejä, komentokeskuksia, ammusvarastoja ja muita kohteita vastaan.

Pentagonin alainen Afrikan sotatoimialueen esikunta (USAFRICOM) ja Yhdysvaltain asevoimien erikoisoperaatioiden esikunta (Joint Special Operations Command eli JSOC) valmistelivat ilmaiskuvaihtoehdot.

JSOC tutkii erikoisoperaatioihin tarvittavia vaatimuksia ja tekniikoita, suunnittelee ja johtaa yhteisten erikoisoperaatioiden harjoituksia ja kehittää erikoisoperaatioissa sovellettavia taktiikoita. JSOCin kerrotaan vastaavan kovimmista ja kaikkein salaisimmista operaatioista.

Ilmaiskuja voitaisiin tehdä jopa 40 kohteeseen neljällä eri alueella. Ilmaiskujen tarkoituksena olisi lamaannuttaa Isiksen Libyan haara ja auttaa länsimaiden tukemien libyalaisryhmien taistelua jihadisteja vastaan. Isiksen vastaisen liittouman pommikoneet voisivat lisäksi tehdä ilmaiskuja libyalaisryhmien tukemiseksi.

Viisi nimettömänä pysyttelevää yhdysvaltalaisvirkamiestä kertoi suunnitelluista ilmaiskuista The New York Timesille.

Puolustusministeri Ashton Carter kertoi ilmaiskuista presidentti Obaman turvallisuusneuvonantajille helmikuussa.

Obama ei kuitenkaan lehden mukaan harkitse suunnitelman käyttöönottamista ainakaan tällä hetkellä. Presidentti ajaa Libyaan diplomaattista ratkaisua, jonka myötä maahan muodostettaisiin yhteishallitus. Libyassa on vuodesta 2014 lähtien ollut kaksi kilpailevaa parlamenttia ja hallitusta.

Yhdysvallat on tästä huolimatta valmis tekemään rajoitettuja ilmaiskuja USA:n intressejä ja kansalaisia uhkaavia terroristeja vastaan Libyassa.

– Me jatkamme kaikkien työkalujen käyttämistä Isiksen uhkan tuhoamiseksi kaikkialla, Obama totesi helmikuussa.

Lehden mukaan suunniteltujen ilmaiskujen laajuus on yllättänyt joitakin hallinnon virkamiehiä ja tuonut esille hallituksen sisäisiä erimielisyyksiä. Puolustusministeriössä pelätään, että huolimattomasti tehdyt ilmaiskut saattaisivat vaarantaa ponnistelut yhteishallituksen muodostamiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)