Verkkouutiset

Korkea kenraali huolissaan Venäjän joukoista: 20 000 miestä hyvin nopeasti Nato-maan rajalle

Amerikkalaiskenraalin mielestä Naton pitäisi luoda sotilaallinen Schengen-alue.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltojen Euroopan joukkojen komentajan mukaan Nato ei pysty lähettämään suurta määrää joukkoja Itä-Eurooppaan samalla tavalla kuin Venäjä.

– Venäläiset pystyvät siirtämään suuren määrän joukkoja ja kalustoa pitkän matkan päähän erittäin nopeasti, sanoo BBC:n haastattelema Yhdysvaltojen Euroopan joukkojen komentaja, kenraaliluutnantti Ben Hodges.

Hänen mukaansa Naton pitää kyetä toimimaan yhtä nopeasti.

– Kolmen päivän varoitusajalla, meidän pitäisi pystyä siihen.

Hodgesin mukaan Naton pitäisi luoda sotilaallinen Schengen-alue, joka takaisi 28 Nato-maalle vapauden liikkua. Shengen-alueeseen kuuluu suurin osa EU-valtioista, joiden välillä ei ole matkustusrajoituksia eikä rajatarkastuksia. Alue on nimetty Schengenin sopimuksen mukaan.

Hodgesin mukaan on huolestuttavaa, että Venäjä kykenee lähettämään 20 000 sotilasta ja paljon kalustoa Nato-maan rajalle tai esimerkiksi Georgiaan ja Ukrainaan.

– Venäjä pystyy liikuttamaan joukkojaan minne tahansa Venäjän rajojen sisäpuolella niin nopeasti kuin haluaa.

Naton Puolassa järjestämiin Anaconda-16 -harjoituksiin osallistui yli 31 000 sotilasta 24 maasta 7.- 17. kesäkuuta välisenä aikana.

Itä-Euroopan Nato-maat, jotka kuuluivat aikanaan neuvostoblokkiin, säikähtivät, kun Venäjä liitti Krimin itseensä ja alkoi tukea Itä-Ukrainan Venäjä-mielisiä separatisteja 2014 keväällä. Tämän seurauksena länsimaiden ja Venäjän välit viilenivät huonoimmilleen kylmän sodan päättymisen jälkeen.

Venäjä on järjestänyt useita sotilasharjoituksia Ukrainan rajaa. Lisäksi Venäjän sotilaskoneet ovat käyttäytyneet aggressiivisesti Itämeren alueella.

Nato-maat päättivät aikaisemmin kesäkuussa, että Baltian maihin ja Puolaan lähetetään kuhunkin pataljoonan verran joukkoja. Se tarkoittaa noin tuhatta sotilasta maata kohti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)