Verkkouutiset

Al-Qaida julisti sodan ISIS:lle: jihadistien välit täysin poikki

Yhdysvallat saattaa hyötyä al-Qaidan ja Isiksen edelleen huonontuvista väleistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Terroristiverkosto al-Qaidan johtaja Aiman al-Zawahiri julisti sodan Isiksen johtajalle Abu Bakr al-Baghdadille juuri ennen WTC-iskujen 14. vuosipäivää verkossa julkaistussa puheessaan, kertoo ABC News.

Asiantuntijoiden mukaan al-Zawahirin lausunto jakaa al-qaidan ja Isiksen täysin erilleen toisistaan tavalla, jota Yhdysvallat voi mahdollisesti käyttää hyväkseen. Analyytikot katsovat, että puhe on todennäköisesti nauhoitettu viime keväänä.

Al-Zawahiri on egyptiläinen lääkäri, joka nousi al-Qaidan johtajaksi neljä vuotta sitten Osama bin Ladenin kuoltua.

Al-Zawahiri syyttää nauhalla Isiksen johtajaa Abu Bakr al-Baghdadia kapinan lietsomisesta ja väittää, että al-Baghdadi ei ole Islamilaisen valtion kalifi eikä kaikkien muslimien johtaja.

– Tämä on aika mielenkiintoista. Zawahiri ei ole ennen tätä halunnut tuomita Baghdadia ja Isistä avoimesti. Tämä osoittaa, kuinka syvä al-Qaidan ja Isiksen välinen jakaannus on. Tästä voidaan päätellä, että erot ovat täysin yhteen sovittamattomat, arvioi Yhdysvaltain kansallisen terrorisminvastaisen keskuksen (NCTC) entinen johtaja Matthew Olsen.

– Se olisi ollut kauhistuttavaa, jos Isis ja al-Qaida olisivat asettuneet uudestaan samaan riviin ja yhdistäneet voimansa.

Olsen katsoo, että terroristijärjestöjen välinen jakaannus saattaa tarjota amerikkalaisille terrorisminvastaisille toimijoille mahdollisuuden käyttää tilaisuutta hyväkseen.

Hänen mukaansa Yhdysvallat voisi käyttää ja levittää väärää tietoa ja usuttaa siten jihadistiryhmät toistensa kimppuun.

– Keskinäinen taistelu tekee meidän työstämme helpompaa.

ABC Newsin mukaan Al-Zawahiri vaikuttaa vahvistavan nauhalla, että hän ei suoraan kehota Isistä ja al-Qaidan Syyriassa toimivaa alajaostoa al-Nusraa käymään sisäistä valtataistelua, koska hän ei halua legitimoida Isistä.

Isis oli aiemmin al-Qaidan Irakissa toimiva alajaosto. Isis irtaantui al-Qaidasta kaksi vuotta sitten.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)