Verkkouutiset

Euroopalle varoitus uusista iskuista: Ennennäkemätön ISIS-terrori uhkaa

FBI:n johtaja varoittaa Isisin romahtamisen lisäävän hyökkäyksiä Länsi-Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Isisiä vastaan saavutettu menestys taistelukentällä saattaa johtaa lisääntyvään terrorismiin länsimaita kohtaan, varoittaa Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisi FBI.

FBI:n johtaja James Comey puhui Fordham Universityn järjestämässä kyberturvallisuuskonferenssissa.

Comeyn mukaan Isisin tuhoaminen jihadistien julistaman kalifaatin alueella Syyriassa ja Irakissa johtaa todennäköisesti siihen, että terroristit hajaantuvat ja siirtyvät muualle, kertoo CNN.

– Jossain vaiheessa tapahtuu terroristien ennennäkemätön diaspora, joka suuntautuu Syyriasta muualle. Kaikki niin kutsutun Islamilaisen valtion tappajat eivät kuole taistelukentällä.

Comey varoittaa muiden tiedusteluvirkailijoiden tavoin, että Isisin kalifaatin romahtaminen lisää hyökkäyksiä Länsi-Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.

Comey vertaa tilannetta al-Qaidan muodostumiseen. Al-Qaida houkutteli paljon jihadisteja, jotka olivat karaistuneet ja radikalisoituneet taistelleessaan Neuvostoliittoa vastaan Afganistanissa 1980- ja 1990-luvuilla.

– Tämänhetkinen tilanne on kokoluokaltaan suurempi kuin mitä olemme koskaan nähneet. Afganistanista pakeni paljon terroristeja… Syyriassa ja Irakissa on kymmenkertainen määrä terroristeja Afganistaniin verrattuna.

– Me näimme tämän tulevaisuuden uhan Brysselissä ja Pariisissa.

Comey korosti, että uhka ei koske ainoastaan länsimaita. Isisin tekemiä tai sen nimissä tehtyjä iskuja on viime aikoina tapahtunut myös muualla maailmassa.

Hyökkäyksiä on tehty muun muassa orlandolaisessa yökerhossa, Istanbulin lentoasemalla, bangladeshilaisessa kahvilassa, bagdadilaisella torilla, Ranskan kansallispäivän juhlallisuuksissa Nizzassa, mielenosoituksessa Afganistanissa ja normandialaisessa kirkossa.

CNN:n kansalliseen turvallisuuteen erikoistunut analyytikko Peter Bergen näkee hyökkäyksien taustalla monimutkaisemman alueellinen hajoamisen.

Bergenin mukaan viranomaisten auktoriteetin mureneminen Irakissa, Syyriassa ja Jemenissä on aiheuttanut massiivisen muslimien muuttoliikkeen Eurooppaan, jossa taantumukselliset puolueet ovat asemoituneet siirtolaisia vastaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)