Verkkouutiset

D-vitamiinipillerit tuskin estävät pitkäaikaissairauksia

D-vitamiinin vähyys ei ehkä olekaan sairauksien aiheuttaja, vaan ainoastaan seuraus niistä, tuore katsaustutkimus osoittaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ranskalaistutkijoiden mukaan D-vitamiinivalmisteet eivät todennäköisesti autakaan välttymään syövältä, sydäntaudeilta eikä muilta pitkäaikaissairauksilta.

Ranskalaisten havainto haastaa laajalle levinneen ajatuksen D-vitamiinista ihmevitamiinina, jota syömällä säästyy lähes miltä sairaudelta tahansa. D-vitamiinin ehkäisytehoon ovat viitanneet lukuisat havainnoivat, ei-kokeelliset tutkimukset, mutta niiden tuloksia ei ole pystytty varmistamaan laadukkaissa satunnaistetuissa ja kokeellisissa tutkimuksissa.

Nyt julkaistu tutkimus yhdisti 290 havainnoivan ja 172 satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen aineistot, mikä tekee siitä kattavimman D-vitamiinilisien vaikutuksia selvittäneen meta-analyysitutkimuksen. Tutkimuksissa ei tarkasteltu D-vitamiinin luustovaikutuksia.

Pelkkien havainnoivien tutkimusten perusteella D-vitamiinilisät ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta ja suolisyöpiä, mutta laadukkaissa satunnaistetuissa ja kokeellisissa tutkimuksissa tällaista yhteyttä ei havaita. Uusimmat lumekontrolloidut tutkimukset eivät itse asiassa löydä minkäänlaisia vaikutuksia sairauksien syntyyn, oireisiin tai kulkuun.

Tutkijoiden mukaan tulokset viittaavat vahvasti siihen, että D-vitamiinin vähyys on useimmiten merkki heikkenevästä terveydentilasta eikä sairauksien aiheuttaja. Täyden varmuuden saamiseksi D-vitamiinin vaikutuksia pitää kuitenkin tutkia lisää suurissa ja laadukkaissa tutkimuksissa, mutta nykytiedon valossa näyttää todennäköiseltä, ettei D-vitamiinilisien syöminen estä keskeisten pitkäaikaissairauksien kehittymistä.

Tutkimus on julkaistu Lancetissä ja siitä kertoo Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)