Verkkouutiset

Tarkastusvirasto: Valtion vientivastuita kasvatettu ilman kokonaisnäkemystä

Valtion vastuita ja valtion roolia viennin rahoituksessa on kasvatettu voimakkaasti finanssikriisin ja taloudellisen taantuman myötä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Tällä on pystytty reagoimaan vaikeutuneeseen rahoitustilanteeseen. Samalla on kuitenkin huolehdittava valtion taloudellisten riskien hallinnasta ja rahoitusmarkkinoiden toimintaedellytyksistä, toteaa Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV.

Finanssi- ja talouskriisin pitkittyessä yhä suurempi osuus viennistä on rahoitettu valtion takausten tai luottojen avulla. Valtion riskinottovaltuutta on kasvatettu nopeasti. Tällä on pystytty nopeasti reagoimaan vaikeutuneeseen rahoitustilanteeseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Viraston mukaan valtiovarainministeriössä tai työ- ja elinkeinoministeriössä ei kuitenkaan ole ollut strategista näkemystä siitä, kuinka paljon viennin rahoitusta on tarkoituksenmukaista laajentaa tai riittävää tietopohjaa siitä, miten toiminta vaikuttaa yksityisten rahoitusmarkkinoiden kehitykseen.

– On huolehdittava siitä, ettei valtion osallistumisella viennin rahoitukseen estetä markkinoiden kehittymistä. Kun tilanne rahoitusmarkkinoilla normalisoituu, olisi valtion roolia rahoituksessa pienennettävä, sanoo tuloksellisuustarkastusneuvos Visa Paajanen VTV:ltä.

Valtio pyrkii tukemaan viennin rahoituksella suomalaista työllisyyttä, tuotantoa ja vientiä, eli suomalaista intressiä. Rahoituksen myöntäjillä on kuitenkin runsaasti harkintavaltaa suomalaisen intressin määrittelyn suhteen. Kansainvälistymisen myötä kotimaisenkaan yrityksen tuotanto ei aina sijaitse Suomessa. Viime vuonna takuumahdollisuus laajennettiin myös kotimaahan tehtäviin vientiä tukeviin investointeihin.

VTV:n mielestä työ- ja elinkeinoministeriön pitäisikin selventää, mitä suomalaisella intressillä tarkoitetaan, eli missä tapauksissa vienninrahoitus on perusteltavissa työllisyyden ja verotulojen lisäämiseksi.

Virasto muistuttaa, että vientitakuutoiminta lisää valtion riskejä, jotka toteutuessaan voivat tulla kalliiksi.

– Riskin ottamisen on oltava valtiolla aina tietoista ja harkittua, mutta sovittujen rajojen puitteissa riskiä täytyy myös ottaa, toteaa VTV:n pääjohtaja Tuomas Pöysti.

Viennin takausvastuut yli 11 miljardia

Vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin aikana valtio alkoi luotottaa myös vientiä. Vuosina 2007–2009 viennin rahoituksen vastuukanta nousi viidestä miljardista eurosta lähes kymmeneen miljardiin euroon. Yhteensä valtion vientiin liittyvät takausvastuut ovat yli 11 miljardia euroa.

Vientitakuutoiminta on ollut ylijäämäistä vuodesta 1999 lähtien. Viime vuosina ylijäämä on ollut noin 40–50 miljoona euroa vuodessa. Toteutuessaan riskit voivat olla suuria: esimerkiksi 1990-luvun alussa Neuvostoliiton hajottua takauksia tuli maksettavaksi siinä määrin, että toiminnan kumulatiivisen tuloksen muuttuminen positiiviseksi kesti 20 vuotta.

Valtion enimmäisvastuun rajat on määritelty laissa valtion vientitakuista. Takausvastuiden määriä on korotettu useaan otteeseen. Tällä hetkellä enimmäisvastuun määrä on 17 miljardia euroa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)